De ce se vorbește despre valul 6 al pandemiei Covid-19. Situația cazurilor în Europa și în lume
Publicat pe 14.03.2022 la 15:12 Actualizat pe 14.03.2022 la 15:12
După ridicarea restricțiilor și bucuria că ne întoarcem la viețile obișnuite, se pare că un nou val lovește din nou.
- Covid-19 se reîntoarece.
- Ce spun specialiștii despre valul 6.
Ne-am bucurat de ridicarea restricțiilor, dar numărul cazurilor noi de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 a început din nou să crească atât în China, cât şi în ţările europene care au renunţat la ele înaintea noastră.
Potrivit AFP,duminică, autorităţile chineze au raportat aproape 3.400 de noi cazuri de coronavirus. Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a început iar să crească considerabil în țara de unde provine, dar și în țările europene.
S-a instituit din nou lockdown-ul în mai multe orașe din Nord-Vest, iar autoritățile au închis școlile din Shanghai. Se fac eforturi în 19 provincii pentru a limita focarele provocate de variantele Delta și Omicron.
Ce se întâmplă în Europa
Nici Europa nu este păzită de noul val, spune dr. Cristian Băicuş, medic primar de boli interne la Spitalul Colentina din Capitală, pe pagina sa de Facebook.
Medicii specialiști spun că această veste ar trebui să ne îngrijoreze, mai ales că în țările afectate rata vaccinării este ridicată.
„Creşterea numărului de cazuri în toată Europa nu ar trebui să ne lase indiferenţi. Ce am constatat în ultimele zile este reluarea creşterii în ceea ce priveşte numărul de cazuri, în multe ţări din vestul Europei, ţări care de altfel au renunţat înaintea noastră la o mare parte sau la toate măsurile nonfarmacologice, ca să le numim aşa. Este mult mai mare şi decât media europeană, şi decât rata vaccinării din România. Pe de altă parte, în Danemarca, prima ţară care a renunţat la orice fel de restricţie având o rată a vaccinării anti-COVID-19 de peste 80%, constatăm acum cea mai mare rată a mortalităţii de când a început pandemia. Comparând bineînţeles cu rata pe care ei au avut-o înainte, nu cu altceva. Mai trebuie spus că sistemul lor de sănătate a fost performant în a ţine jos nivelul mortalităţii. Dar este un semnal important”, spune dr. Geantă.
Sunt elemente foarte importante și pot fi explicate doar prin două posibile argumente.
„O întrebare este în ce măsură subvarianta Omicron, BA.2, poate să producă genul acesta de efect? Pentru că ştim deja că se transmite mai repede decât BA.1 şi infectează, evident, persoanele nevaccinate mai repede decât BA.1, şi infectează şi persoanele care s-au infectat cu BA.1. Nu într-o proporţie foarte mare, dar, oricum, poate să infecteze. Iar al doilea factor, în opinia mea – e doar o opinie pentru că nu am văzut încă studii care să arate acest lucru –, este comportamentul individual, care este, de fapt, principalul motor al noilor creşteri de cazuri”, punctează dr. Marius Geantă.
Doctorul Marius Geantă este de părere că restricțiile ar trebui menținute în anumite circumstanțe. „Consider că este impropriu să nu mai avem chiar niciun fel de restricţii, chiar dacă nu mai avem stare de alertă şi este alegerea fiecăruia. Deci, această chestiune a comportamentului individual reprezintă, de fapt, marele risc pentru creşterea valului în continuare. Oamenii, nefiind condiţionaţi, renunţă foarte mult la precauţii’’, a adăugat acesta.
Medicul atrage atenția și faptului că puțini oameni au înțeles de ce timp de dpi ani a fost nevoie de restricții. „Eu mă aşteptam totuşi ca revenirea să se facă în nişte paşi, în nişte trepte. Cel puţin până am fi constatat că numărul scade foarte mult”.