De ce vaccinul anti-Covid-19 de la Johnson&Johnson se face intr-o singura doza. Cu ce difera fata de celelalte vaccinuri existente
Publicat pe 18.03.2021 la 13:55 Actualizat pe 18.03.2021 la 13:55
Vaccinul dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson este singurul din lume care se administrează într-o singură doză. Specialiștii susțin că acesta diferă față de celelalte seruri și oferă mai multe încredere în rândul populației.
- Vaccinul Johnson&Johnson a fost aprobat în Statele Unite
- Serul se administrează într-o singură doză
Înca de la sfârșitul anului trecut, marile comapanii farmaceutice au dezoltat rând pe rând un ser care să ne imunizeze împotriva coronavirusului. Astfel, vaccinurile de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca au fost deja livrate în majoritatea statelor lunii, iar campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare.
Vaccinul Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză
În timp ce populația a început deja să se vaccineze cu serurile de la Pfizer sau Moderna, specialiștii americani au aprobat vaccinul Johnson&Johnson, care se diferențiază de celelalte prin faptul că se administrează într-o singură doză. Astfel, reprezentanții companiei, dar și medici de specialitate susțin că populația va avea o încredere mai mare în noul vaccin anti-Covid-19, iar campaniile de vaccinare se vor desfășura într-un ritm mai alert.
Agenția guvernamentală din Statele Unite Food and Drug Administration(FDA) a aprobat vaccinul de la Johnson&Johnson, fiind și primul din lume care nu se administrează în mai multe doze, precum celelalte de pe piață, în care rapelul se face la aproximativ 2-3 săptămâni distanță. Până la sfârșitul lunii martie, compania americană a anunțat că vor lipvra 20 de milioane de doze de vaccin.
Francis Collins, directorul Institutului de Sănătate Publică din SUA a declarat că noul vaccin creat de compania americană va ajuta în campania de vaccinare a populației să se desfășoare mai rapid, încurajând cetățenii să vină la vaccin. Acesta i-a asigurat pe oameni că deși s-a dezvoltat într-un timp record, au fost îndeplinite toate măsurile de siguranță pentru a putea fi administrat fără griji.
Vaccinul va ajunge și în România
Conform testelor care s-au efectuat până acum, vaccinul a avut o eficiență de peste 80%, atât în SUA, cât și în Africa de Sud. Printre efectele secundare observate se regăsesc cele comune cu ale altor vaccinuri, precum durere în locul înțepăturii, dureri de cap, oboseală sau dureri musculare.
Vaccinul de la Johnson&Johnson va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie, dar prima tranşă va număra doar câteva zeci de mii de doze, anunţă coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă. De asemenea, acesta a anunțat că fiind vorba despre un vaccin în monodoză, va fi atribuit mai mult centrelor mobile de vaccinare.
Citește și Vaccinul Johnson&Johnson, acceptat oficial în SUA! Serul își face efectul într-o singură doză