Descoperire incredibilă! Genă, provenită de la oamenii de Neandertal, de vină pentru cazurile grave de COVID-19
Publicat pe 01.10.2020 la 12:23 Actualizat pe 01.10.2020 la 12:23
Cercetătorii germani au făcut o descoperire incredibilă. Persoanele care au moștenit o anumită genă de la strămoșii neanderthalieni sunt, astăzi, mult mai predispuși la forme severe de COVID-19. Care este explicația.
- O genă, moștenită de la stămoșii neanderthalieni, determină cazuri severe de coronavirus!
- Ce au descoperit cercetătorii germani.
Genele moștenite de la strămoșii neandertalieni ar putea fi implicate în unele cazuri grave de COVID-19, au raportat cercetătorii din Germania, miercuri, potrivit CNN.
O echipă de experți în genetică neanderthaliană a examinat o secvență de ADN, asociată cu unele dintre cele mai grave cazuri de COVID-19 și a comparat-o cu alte secvențe, despre care se știe că au fost transmise europenilor și asiaticilor vii din strămoșii neandertalieni.
Cercetătorii germani au legat anumite variații ale acestei secvențe cu riscul de a fi mai grav bolnav de coronavirus.
Explicațiile oamenilor de știință din Germania
„Aici, arătăm că riscul este conferit de un segment genomic ... care este moștenit de la neandertalieni și este transportat de aproximativ 50% din oamenii din Asia de Sud și aproximativ 16% din oamenii din Europa de astăzi", au scris Svante Paabo și Hugo Zeberg, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă, într-o lucrare publicată în revista Nature.
„Se pare că această variantă genică a fost moștenită de oamenii moderni, de la neandertalieni, atunci când s-au încrucișat cu aproximativ 60.000 de ani în urmă", a mai spus Zeberg într-un comunicat.
În ziua de astăzi, persoanele care au moștenit această variantă genetică au de trei ori mai multe șanse de a ajunge la terapie intensivă, dacă sunt infectate de noul coronavirus Sars-CoV-2.
Paabo și Zeberg au găsit variații similare în ADN-ul unui schelet neanderthalian, vechi de 50.000 de ani, descoperit în Croația, plus în alți scheleți din Siberia.
Studiile au arătat că oamenii moderni s-au încrucișat cu neanderthalieni și o specie înrudită, cunoscuți ca denisovenii, în urmă cu zeci de mii de ani.
Se estimează că aproximativ 2% din ADN-ul persoanelor de origine europeană și asiatică provine de la neanderthalieni.
„În prezent nu se știe ce caracteristică din regiunea derivată din Neanderthal conferă risc pentru forme severe ale COVID-19 și dacă efectele oricărei astfel de caracteristici sunt specifice SARS-CoV-2, altor coronavirusuri sau altor agenți patogeni", au scris cercetătorii
„Nu există nimic special din punct de vedere medical sau biologic cu privire la faptul că această variantă a apărut în neanderthalieni”, a declarat, pentru CNN, doctorul Jeffrey Barret, un genetician al Institutului Sanger din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.
„Cu toate acestea, în ceea ce privește pandemia actuală, este clar că fluxul de gene de la neandertalieni are consecințe tragice”, au concluzionat Paabo și Zeberg în studiul lor.