Descoperirea uluitoare făcută de cercetători. Un nou continent se află lângă Australia
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 26.10.2023 la 13:13
Actualizat pe 26.10.2023 la 13:13
Cercetătorii au descoperit un nou continent pierdut. Este vorba despre Argoland, un teritoriu care s-a desprins de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani. Masa de pământ de 5.000 de kilometri a fost găsită în Oceanul Indian, după ce s-ar fi surpat în mai multe bucăți.
- Descoperirea uluitoare făcută de cercetători
- A fost găsit un continent nou
Oamenii de știință de la mai multe universități din Europa au făcut o descoperire uimitoare pentru secolul XXI. S-au găsit dovezi cu privire la existența unui continent pierdut, denumit Argoland, care s-ar fi desprins de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani.
Experții au descoperit un continent pierdut
Lumea este plină de mistere și niciodată nu putem fii siguri de anumite lucruri. Cercetătorii de la Universitățile Utrecht din Țările de Jos și Birmingham, Marea Britanie au făcut o descoperire uimitoare, în urmă cu puțin timp. În urma unor studii făcute, au găsit dovezi cu privire la un continent pierdut, numit Argoland, care s-ar fi desprins de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani. Acest studiu a fost publicat în urmă cu câteva zile, pe 19 octombrie 2023, în revista Science Direct.
Dovezile cu privire la continentul pierdut au fost găsite sub Oceanul Indian. S-a descoperit o masă de pământ lungă de 5.000 de kilometri, apoi vechiul teritoriu a fost reconstituit digital.
Mai mulți geologi au presupus că teritoriul trebuie să mai existe, dar nu știa ce s-a întâmplat, fiindcă nu existau dovezi din cauza unui gol masiv în Australia de Vest. Porțiunea de pământ a călătorit în Asia de Sud și acum se află la peste 5.400 de metri sub suprafața Oceanului Indian.
Oamenii de știință au folosit reconstrucția computerizată
Cercetătorii s-au folosit de știință pentru a reconstrui teritoriul pierdut al continentului Argoland. Eldert Advokaat, de la departamentul de științe ale pământului de la Universitatea din Utrecht, a menționat că teritoriul s-a împărțit în mai multe bucăți, odată cu trecerea timpului și mișcarea plăcilor tectonice.
Reconstrucția computerizată i-a ajutat pe cercetători să recreeze o imagine a continentului care s-a rupt în mai multe bucăți și s-a stabilit în Myanmar și în jurul Indoneziei.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii susțin că în interiorul Pământului se află o structură ascunsă. Nucleul scoarței terestre ar fi format din două straturi distincte