“Diavolul negru” surprins de cercetători în Tenerife. Imagini foarte rare
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 11.02.2025 la 17:15
Actualizat pe 11.02.2025 la 17:15
Într-o descoperire remarcabilă pentru lumea științifică, cercetătorii ONG-ului Condrik Tenerife au reușit să surprindă pentru prima dată imagini cu un exemplar adult viu de diavol negru (Melanocetus johnsonii) aproape de suprafața oceanului. Este cunoscut pentru aspectul său înfricoșător și stilul de vânătoare unic, fiind rar întâlnit la mică adâncime.
- “Diavolul negru” surprins de cercetători în Tenerife
- Imagini foarte rare
Diavolul negru (Melanocetus johnsonii) este un pește de adâncime din familia Melanocetidae, cunoscut pentru aspectul său înfricoșător și metodele unice de vânătoare. El a fost surprinși de cercetători în apropierea insulei Tenerife.
Diavolul Negru a fost văzut de cercetători
O echipă de cercetători ai ONG-ului Condrik Tenerife a surprins pentru prima dată imagini cu un exemplar adult viu de diavol negru (Melanocetus johnsonii) aproape de suprafața oceanului. Descoperirea a avut loc în timpul unei expediții dedicate studiului rechinilor, desfășurată în largul coastelor insulei Tenerife, potrivit CNN.
Peștele a fost observat în plină zi, la doar 2 kilometri de țărm, de biologul marin Laia Valor – un eveniment extrem de rar, având în vedere că această specie trăiește, de obicei, în adâncurile oceanului. Momentul a fost înregistrat de biologii Marc Martín și Antonio Sabuco, împreună cu fotograful de faună marină David Jara, relatează Europapress.tv.
Caracteristici principale
Trăiește la adâncimi de peste 1.000 de metri în oceanele lumii, unde lumina solară nu pătrunde. Are un corp mic, rotunjit, de culoare neagră, acoperit de o piele moale și lipicioasă. Are un cap disproporționat de mare, cu o gură plină de dinți lungi și ascuțiți.
În ceea ce privește metoda de vânătoare, el prezintă un filament bioluminescent pe cap (numit esca), care atrage prada în întunericul adâncurilor. Odată ce un pește mic sau un crustaceu se apropie, diavolul negru îl înghite rapid.
Femelele sunt mari (până la 20 cm), în timp ce masculii sunt mult mai mici (doar câțiva centimetri). Masculii paraziți se atașează de femele, hrănindu-se cu sângele lor și fuzionând treptat cu corpul acestora. Acest pește este un exemplu impresionant de adaptare la viața în condiții extreme, demonstrând strategiile unice de supraviețuire ale viețuitoarelor din adâncurile oceanelor.