Doi ani de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina. Milioane de refugiați, familii destrămate, copii și bătrâni măcelăriți
Publicat pe 24.02.2024 la 11:14 Actualizat pe 24.02.2024 la 11:14
S-au împlinit doi ani de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina. Milioane de refugiați, familii destrămate, copii și bătrâni măcelăriți. Invazia a început pe data de 24 februarie 2022. și s-au împlinit 730 de zile de atunci. Există milioane de refugiați, familii destrămate, copii și bătrâni măcelăriți, iar situația e tot mai gravă pe zi ce trece.
- Doi ani de război între Rusia și Ucraina
- Situația e tot mai gravă pe zi ce trece
Sunt deja doi ani de când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina. În prezent sunt milioane de refugiați, familii destrămate, copii și bătrâni măcelăriți.
Doi ani de război al Rusiei în Ucraina
Astăzi, pe data de 24 februarie 2024, s-au împlinit doi ani de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina. După 730 de zile, cea mai gravă agresiune militară din ultimii 80 de ani a lăsat urme adânci în Ucraina. Există milioane de refugiați, familii destrămate, copii și bătrâni măcelăriți.
La doi ani de la debutul conflictului din Ucraina, forțele armate ale lui Vladimir Putin au declanșat atacuri masive în mai multe regiuni. Armata rusă a utilizat drone iraniene pentru a efectua lovituri asupra orașului Dnipro, capitala regiunii cu același nume, provocând daune semnificative și rănind grav cel puțin opt persoane.
În decurs de doar o zi, peste șapte mii de proiectile au lovit estul și sud-estul țării. Capitala Ucrainei, Kiev, a fost ținta a sute de bombe, iar întreaga comunitate civilizată a urmărit la televizor ororile celui mai mare atac asupra unui stat european de la al Doilea Război Mondial.
O lună mai târziu, oameni din întreaga lume au devenit martori ai a două masacre greu de conceput în Europa secolului XXI. În localitățile Bucea și Irpin, situate la 25 de kilometri de Kiev, trupele ruse au comis atrocități, torturând și ucigând peste 300 de persoane, printre care se aflau și mulți copii. Aceste crime au fost urmate de crearea unor numeroase gropi comune, ca semn al barbariei lor.
Ce se întâmplă în prezent cu războiul
La doi ani de la confruntarea cu agresiunea armată rusă, miracolul ucrainean nu este cuantificat prin victorii majore, care cu siguranță există, ci prin rezistența incredibilă și hotărârea de neclintit în fața invadatorilor.
Alegerile din Statele Unite ale Americii și realegerea previzibilă a lui Vladimir Putin în martie, pentru un nou mandat prezidențial, vor influența, fără îndoială, situația de pe scena internațională.
Ucraina are nevoie de un sprijin militar continuu și semnificativ, de care depinde atât supraviețuirea acestei țări, cât și viitorul țărilor vecine și chiar al Europei.