Doliu în lumea artei internaționale. Un cunoscut geniu contemporan a murit la 85 de ani
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 12.02.2024 la 00:05
Actualizat pe 12.02.2024 la 00:05
Este doliu în lumea artei internaționale. Gunter Brus a dat naștere unui curent artistic foarte cunoscut, având o viață plină de provocări. A fost un personaj controversat și a trăit după regulile proprii. La 85 de a trecut în lumea celor drepți.
- Doliu în lumea artei internaționale
- Un cunoscut geniu contemporan a murit la 85 de ani
Lumea artistică internațională este în doliu după moartea unui artist contemporan de excepție. Gunter Brus a murit pe 10 februarie 2024, la 85 de ani, având o viață plină de evenimente importante. Anunțul cu privire la trecerea în neființă a fost făcut în urmă cu scurt timp.
Doliu în lumea artistică
Gunter Brus a fost considerat un adevărat rebel, reușind să dea naștere unui curent artistic, acționismul vienez, ce a schimbat viziunea tuturor din domeniu. Modul în care creatorii își transmiteau ideile a fost schimbat, astfel că s-a renunțat la pânză și culori, folosindu-se de propriul corp.
S-a născut pe 27 septembrie 1938 în Ardning, Austria, iar ultimii ani din viață i-a petrecut în Graz, localitate în care există și un muzeu care îi este dedicat. Moartea artistului a fost anunțată de reprezentanții muzeului din Viena dedicat acționismului vienez, unde Gunter Rus era ultimul reprezentant.
Gunter Brus a avut o viață plină de provocări. A mers prin centrul Vienei dezbrăcat în timp ce corpul îi era acoperit cu vopsea albă, având o singură dungă neagră ce îl împărțea pe din două. În acel moment, a fost reținut de polițiști.
A avut mai multe episoade controversate, iar ultimul dintre ele a s-a petrecut în 1970, când și-a sfâșiat pielea cu o lamă de ras, în timp ce se afla în Munchen. După acel eveniment, a preferat să continue arta prin desen și pictură.
Ce este acționismul vienez
Acționismul vienez este un mișcare artistică provocatoare și controversată care a apărut în Viena, Austria, în anii 1960 și care a avut un impact semnificativ asupra scenei artistice contemporane. Această mișcare a fost inițiată de un grup de artiști, printre care Günter Brus, Otto Mühl, Hermann Nitsch și Rudolf Schwarzkogler. Acționismul vienez s-a manifestat într-o varietate de forme, inclusiv în performance-uri, happening-uri, picturi, sculpturi și instalații.
Principala caracteristică a acționismului vienez este accentul pus pe corpul uman și pe experiența trupului în toată complexitatea sa. Artiștii acționismului vienez au realizat performance-uri intense, adesea violente și explicit sexuale, care au explorat limitele fizice și psihologice ale individului. Aceste performance-uri au implicat frecvent auto-victimizare, automutilare și provocări la adresa tabuurilor sociale și culturale.
CITEȘTE ȘI: Cristina Vasiu, în doliu! Socrul cântăreței a murit: „Drum lin, tata!” / FOTO