El este „pacientul zero”! A scăpat cu bine, după ce a pornit „avalanșa” de coronavirus din Italia și România

El este „pacientul zero”! A scăpat cu bine, după ce a pornit „avalanșa” coronavirus din Italia și România © a1.ro

Bărbatul considerat „pacientul zero” în Italia s-a vindecat, după 18 zile în care a luptat cu temutul COVID-19. Nu același lucru se poate spune și despre miile de persoane care au fost infectate de pe urma lui, într-un efect domino generat de un virus care pare să nu aibă limite.

16 februarie, dimineața devreme. Mattia Y.M., un italian de 38 de ani, merge la dispensarul din Castillone D'Adda, acuzând că se simte rău. Medicul, Luca Pelleborini, l-a trimis la un spital mai bine dotat: Codogno. A fost testat, apoi trimis acasă. Două zile mai târziu, Mattia a revenit la spital, refuzând să fie internat, la sfatul medicului.

Câteva ore mai târziu, situația a scăpat de sub control. Pe 20 februarie, doctorii se vedeau deja nevoiți să îl intubeze, Mattia fiind internat la Terapie Intensivă. Abia pe urmă testele au confirmat ceea ce va deveni o veste neagră pentru Italia: bărbatul a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.

De unde a pornit epidemia

Mulți s-au chinuit să înțeleagă cum a reușit să ajungă virusul într-un sătuc mic din Italia. Inițial s-a dat vina pe un amic de-ai lui Mattia, un bărbat din Wuhan, focarul pandemiei de coronavirus. Problema este că chinezul a fost depistat negativ. Nu contează, ar spune unii specialiști: este posibil să fi fost doar purtător.

Cert este că de la un singur pacient a pornit totul. Mattia i-a infectat pe medici, a infectat alți bolnavi, iar spitalul din Codogno a devenit rapid prima zonă roșie din Italia. Și-a infectat și soția, însărcinată, însă acum, ambii au scăpat de ce era mai rău.

Mattia este în continuare internat în spital, însă poate să respire singur și se pare că poate spune că a scăpat cu brio.

Italia, însă, vede un bilanț al morților care crește alarmant de la o zi la alta. Doar miercuri, s-au înregistrat 196 de decese în numai 24 de ore. În total, numărul de îmbolnăviri a depășit 12.000 de persoane. Țara este în totalitate în carantină, iar, pe 11 martie, premierul Giuseppe Conte a decretat ca toate spațiile publice, cu excepția farmaciilor și magazinelor alimentare, să fie închise.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro