Femeie ucisă şi jupuită de piele, în Mexic! Oamenii cer schimbarea legilor
Publicat pe 14.02.2020 la 14:46 Actualizat pe 14.02.2020 la 14:54
Uciderea şi mutilarea fără milă a unei femei de 25 de ani din Mexic a scandalizat opinia publică, oamenii cerând schimbarea legilor.
Uciderea şi mutilarea fără milă a unei femei de 25 de ani din Mexic a scandalizat opinia publică, oamenii cerând schimbarea legilor.
Autorităţile au anunţat, în urmă cu doar câteva zile, descoperirea unei femei ucise în propriul apartament. Femeia de 25 de ani, Ingrid Escamilla, a fost descoperită fără piele şi fără câteva organe.
Lângă cadavrul femeii a fost găsit un bărbat de 46 de ani, plin de sânge, care s-a dovedit a fi soţul femeii. Bărbatul a declarat că a jupuit-o de piele pe Ingrid pentru a scăpa mai uşor de cadavru. Totul ar fi pornit de la o ceartă care a degenerat, în care femeia l-a ameninţat pe bărbat că-l omoară. Cel care a făcut gestul îngrozitor a fost chiar bărbatul care, după ce a înjunghiat-o, a vrut să scape de corpul neînsufleţit.
Acum bărbatul este arestat şi este propusă de către procurori senţinţa maximă pentru fapta lui, potrivit primarului oraşului Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum.
Cine se face vinovat de indignarea cetăţenilor
Mai multe fotografii şi fimuleţe, în care apare victima, dar şi confesiunile criminalului, au apărut în presă.
Astfel, oprinia publică a fost şocată de gravitatea şi sălbăticia cu care tânăra de 25 de ani a fost ucisă.
Titlul cu care au fost publicate poze necenzurate cu trupul femeii a isterizat şi mai mult cetăţenii: „A fost vina lui Cupidon”.
Oamenii protestau de câteva luni în ceea ce priveşte violenţa împotriva femeilor, care a atins cote alarmante în ultima perioadă, cazul de faţă fiind ultimul din seria crimelor din Mexic.
Cetăţenii au protestat şi de această dată şi cer o schimbare în modul în care societatea şi autorităţile reacţionează la femicid.
Chiar şi Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a criticat modul în care presa a tratat acest subiect. Autorităţile au deschis, între timp, o anchetă în care sunt vizaţi funcţionari publici, pentru a se afla cum au ajuns fotografiile explicite în posesia presei.
Proteste împotriva violenţei şi a femicidului
Femicidul, adică omorârea femeilor pe motive de gen, a luat amploare în ultimii ani. Numai în anul 2019 au fost raportate 1.006 cazuri, comparativ cu 912 cazuri din anul anterior.
Grupurile care apără drepturile femeilor consideră că mult prea puţine crime sunt catalogate drept femicid, şi că mult prea puţini autori sunt aduşi în faţa justiţiei. Presa este blamată şi acuzată că nu acţionează etic, având în vedere implicarea viciului, a batjocurei, banalizarea violenţei, ameninţarea dreptului la intimitate, morbidul şi producerea victimizării.
Multe persoane impresionate de cazul lui Ingrid au postat fotografii cu ea din timpul vieţii, plasată în decoruri îfrumuseţate, pentru a estompa efectul imaginilor sapărute cu ea moartă.