Femeile, mai afectate de criza economică decât bărbații. Cât au scăzut salariile acestora
Publicat pe 03.12.2020 la 01:11 Actualizat pe 03.12.2020 la 01:26
Criza economică provocată de pandemia de COVID-19 a afectat mai mult femeile decât bărbații. În primul semestru din 2020, salariile au scăzut sau în cel mai bun caz au stagnat, în multe ţări. Femeile şi angajații cu slujbe prost plătite ar fi categoriile cele mai defavorizate, potrivit unui raport publicat miercuri de Organizaţia Internaţională a Muncii .
- Femeile, mai afectate de criza economică decât bărbații.
- Cât au scăzut salariile acestora
Organizația Mondială a Muncii a publicat un raport care arată că salariile femeilor au scăzut mai mult decât salariile bărbaților, în perioada pandemiei, relatează Agerpres, care citează publicația Reuters.
Potrivit raportului, fără subvenţii, cum ar fi schemele de sprijinire a locurilor de muncă în timpul pandemiei, femeile ar fi pierdut 8,1% din salarii în trimestrul doi din 2020, în timp ce bărbaţii 5,4%, pe baza eşantionului din 28 de ţări europene.
Criza economică afectează mai mult femeile decât bărbații
„Criza va duce probabil la presiuni masive descendente asupra salariilor. În timp ce salariile au scăzut sau au crescut mult mai lent în două treimi din ţările pentru care sunt disponibile datele, în restul de o treime creşterea salariilor a fost cauzată în mare măsură de concedierea multor angajaţi cu slujbe prost plătite, ceea ce a influenţat nivelul mediu al salarizării”, se arată în raportul instituţiei ce are sediul la Geneva.
De asemenea, angajații cu calificare scăzută au pierdut mai multe ore lucrătoare decât cei cu calificare ridicată şi cu funcţii de conducere, apreciază Organizaţia Internaţională a Muncii.
În România, criza economică cauzată de pandemie a adus cu ea cea mai mare rată a șomajului, din ultimii patru ani. Numărul candidaților pentru job-uri a crescut considerabil. Doar în perioada iunie-august au fost înregistrate aproape 4 milioane de aplicări, fiecare lună depășind recordul dinaintea pandemiei, respectiv de 1,1 milioane de aplicări pe lună.