Fenomen uimitor pe cer, în acest weekend. De unde poți vedea cel mai bine meteoriții Lyrid
Publicat pe 22.04.2023 la 18:19 Actualizat pe 22.04.2023 la 18:20
Un alt fenomen are loc în această perioadă. Este vorba despre meteoriții Lyrid. Mai mult decât atât, fenomenul va putea fi văzut pe cer chiar în acest weekend. De unde poți vedea cel mai bine meteoriții Lyrid.
- Fenomen uimitor pe cerul nopţii, în acest weekend
- De unde poți vedea cel mai bine meteoriții Lyrid
Un fenomen spectaculos va fi vizibil pe cer în acest weekend. Cu toate acestea, fenomenul are loc imediat după luna nouă, astfel încât luminositatea astrului nopţii nu va deranja priveliştea uimitoare.
Fenomen uimitor pe cerul nopţii, în acest weekend
Potrivit Observatorului Regal Greenwich, ploaia de meteoriţi Lyrid va atinge apogeul în primele ore ale dimineţii de duminică. Concret, până la 18 meteori pe oră vor străbate cerul din Marea Britanie. Aceștia vor fi meteori strălucitori şi rapizi, unii cu trenuri, sau dâre de rocă vaporizată.
În acest fel, spectacolul va atinge apogeul în primele ore ale zilei de duminică, 23 aprilie, şi va fi vizibil până în zori, în locul menționat.
Cei care se află în locul potrivit trebuie să știe că evenimentul va fi activ între 14 şi 30 aprilie. Însă, în noaptea de sâmbătă spre duminică dimineaţa va fi cea mai bună şansă de a fi văzut din tot acest interval de zile.
„Cel mai bun moment pentru a le vedea este după miezul nopţii, într-o noapte fără lună, cu cât mai puţină poluare luminoasă posibil. Veţi avea nevoie de un loc confortabil unde să vă aşezaţi, deoarece această ploaie produce doar aproximativ 20 de meteori pe oră, dacă sunteţi norocoşi!", a declarat Don Pollacco, profesor de fizică la Universitatea din Warwick.
De unde poți vedea cel mai bine meteoriții Lyrid
Însă, cei pasionați de astfel de fenomene naturale trebuie să știe că cel mai important lucru este să găsească un loc întunecat, cu o vedere neobstrucţionată a cerului, asta pentru a observa bine meteoriții Lyrid.
Concret, ploile de meteoriţi sau stelele căzătoare, sunt provocate atunci când bucăţi de resturi, cunoscute sub numele de meteoriţi, intră în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 43 de mile pe secundă, arzând şi provocând dungi de lumină.
În cazul celor ce poartă numele de Lyrid, meteoriții sunt, de fapt, resturile provin de la cometa Thatcher, care se aşteaptă să se întoarcă în sistemul solar interior în anul 2276, după o perioadă orbitală de 415 ani.
„Pe măsură ce cometele orbitează în jurul Soarelui, acţiunea energiei evaporă materialul din nucleul cometei, pe care îl vedem ca o coadă de cometă. Gazul şi praful create rămân pe orbita cometei, chiar şi mult timp după ce cometa s-a deplasat de-a lungul orbitei sale.
Dacă Pământul trece prin orbita cometei, orice material depus de cometă ar putea deveni meteoriţi sau stele căzătoare pe cer. Aceste corpuri sunt de obicei de mărimea unor particule de praf, dar atunci când cad în atmosfera Pământului, călătoresc atât de repede încât sunt vaporizate.”, a mai explicat Don Pollacco, profesor de fizică la Universitatea din Warwick.
CITEȘTE ȘI: Imagini apocaliptice în Istanbul! Sute de mii de oameni s-au panicat! Ziua s-a făcut noapte / FOTO