Halucinații terifiante din cauza coronavirusului! Ce deliruri experimentează pacienții internați cu Covid-19: „L-am văzut pe diavol”
Publicat pe 30.06.2020 la 11:45 Actualizat pe 30.06.2020 la 11:45
Halucinații terifiante au fost acuzate de majoritatea bolnavilor de coronavirus din lume! Pacienții sunt de-a dreptul îngroziți de vedeniile pe care le-au experimentat pe perioada bolii și povestesc trăirile lor din acele perioade.
- Coronavirusul dă halucinații
- Mai mulți pacienți s-au plâns de vedenii puternice
- Aceste deliruri pot afecta viața pe termen lung
Potrivit New York Times, pacienții infectați cu noul coronavirus internați pe secțiile de Terapie Intensivă experimentează halucinații greu de reprodus, unele dintre ele lăsându-i cu sechele pe o perioadă îndelungată.
Kim Victory, în vârstă de 31 de nai, de pildă, s-a confruntat cu halucinații pe timpul internării sale cu insuficiență repsiratorie cauzată de virusul Covid-19. Fantasmele ăi păreau atât de reale încât, într-o noapte, și-a scos singură tubul de respirație al ventilatorului. În altă seară, a căzut de pe un scaun și a ajuns pe podeaua unității de Terapie Intensivă.
Afcețiunea de acest gen se numește delir intraspitalicesc, și mulți pacienți infectați cu coronavirus raportează aceste tipuri de halucinații puternice, deși nu sufereau de deficiențe cognitive anterioare.
Halucinații terifiante cauzate de coronavirus
Specialiștii au raportate aproximativ două treimi dintre pacienți ca suferind de acest tip de delir, însă în diverse moduri. În timp ce unii sufereau de delir hiperactiv, adică halucinații și agitații paranoide, alții manifestau delir ipoactiv, adică viziuni interiorizate și confuzie. Există și cazuri care experimtenează ambele tipuri de stări.
Aceste halucinații pot avea efecte dăunătoare asupra omului pe termen lung, după cum atenționează specialiștii în domeniu. De exemplu, dacă un pacient stă mai mult în spital, și viteza vindecării va fi încetinită, iar riscul unei depresii post-traumatice crește simțitor. Pacienții vârstinici chiar pot da în demență, dacă nu sunt tratați cum trebuie, cum cercetătorii.
Lipsa oxigenului și inflamația pot afecta creierul și buna lui funcționare. Și medicamentele folosite în tratarea bolii au un efect teribil asupra psihicului pacienților. Din cauza acestora, unii pacienți dezvoltă mici cheaguri de sânge, care, deși nu produc accidente vasculare cerebrale, pot perturba circulația și pot produce probleme cognitive și delir.
„Am fost într-o fază paranoică unde am crezut că există un fel de conspirație împotriva mea, că mă țin cu forța în spital. Când doctorul venea și mă întreba <Vă simțiți în siguranță?>, răspundeam <Ajută-mă>”, a declarat pentru The New York Times Ron Temko, spitalizat 60 de zile din cauza coronavirusului.
Halucinațiile puternice pot afecta viața oamenilor pe termen lung
Astfel de manifestări și halucinații pot apărea și la pacienții care au stat o perioadă mai scurtă în spital și care nu au fost sedați puternic. Este și cazul lui Anatolio Jose Rios, de 57 de nai, care a fost intubat numai patru zile la Spitalul General din Massachusetts.
„Am văzut oameni care stăteau pe podea ca și cum ar fi morți în ATI. Doctore, vedeți asta? Vor să mă omoare! O, Dumnezeule, a fost înspăimântător!”, își amintește acesta, adăugând că întreba dacă ușa salonului este antiglonț, iar doctorul, pentru a-l liniști, îi spunea că da.
Mai mult, Rios chiar a crezut că va fi spânzurat, urmărind un asistent care a agățat o foaie de hârtie.
Bărbatul își mai aduce aminte de unele episoade delirante. În luna mai, tatăl său a murit în Mexic din cauza coronavirusului. Acest lucru l-a făcut să își aducă aminte de unul dintre „visele” sale.
Și vedeta CNN, Chris Cuomo a avut astfel de halucinații. El a decis să povestească ulterior, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la trăirile unui pacient bolnav de Covid-19.
„Am avut insomnie din cauza febrei, iar atunci când adormeam aveam experiențe fantasmagorice care nu seamănă sub nicio formă cu visele, ci cu halucinațiile. L-am văzut, literalmente, pe tatăl meu (n.red – guvernatorul Mario Cuomo, decedat în 2015) stând pe marginea patului. Totul din cauza febrei, corpul tău o ia razna, pur și simplu”, a declarat acesta.
Citește și: Cât de repede se răspândește coronavirusul! În doar opt zile, 1 milion de oameni au fost infectați