Încă o țară le cere românilor test PCR negativ pentru a putea intra pe teritoriul său. De când intră în vigoare noua măsură
Publicat pe 03.12.2020 la 13:36 Actualizat pe 03.12.2020 la 13:36
Încă o țară le cere acum românilor să prezinte un test PCR negativ pentru a putea intra pe teritoriul său, în contextul situație epidemiologice grave prezente în România. Noua măsura va intra în vigoare peste doar câteva zile.
- Românii nu mai pot intra în Croația fără test PCR negativ.
- Măsura se va pune în aplicare începând cu 15 decembrie 2020.
În contextul pandemiei de coronavirus, având în vedere bilanțul zilnic al numărului de îmbolnăviri pe care îl înregistrăm, un alt stat al Uniunii Europene ne impune restricții de călătorie.
Printr-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe, Croația nu va mai permite accesul românilor pe teritoriul său decât cu o condiție: aceea de a prezenta un test PCR negativ.
Croația le cere românilor test PCR negativ pentru intrarea pe teritoriul său
Astfel, cei care aveți de gând să călătoriți spre Croația, trebuie să știți că odată ajunși acolo trebuie să aveți efectuat un test PCR negativ, cu cel mult 48 ore înainte sau să stați în izolare până veți primul rezultatului testului, efectuat imediat ce ați trecut granița. Trebuie știut faptul că persoana care solicită efectuarea testului va suporta prețul acestuia, care variază între 70 și 200 de euro.
Noile măsuri impuse de sistemul croat vor intra în vigoare începând cu data de 15 decembrie 2020.
Însă, așa cum era de așteptat, de la această regulă există și excepții. Următoarele categorii de cetățeni români nu sunt nevoiți să prezinte un test PCR negativ la intrarea în Croația. Printre aceștia se numără medicii, diplomații și persoanele aflate în tranzit.
- angajaţii care prestează servicii esenţiale, inclusiv angajaţii în domeniul sanitar, lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri, elevii, studenţii şi stagiarii transfrontalieri, cu obligaţia ca durata şederii pe teritoriul Republicii Croaţia sau în afara teritoriului croat să nu depăşească 12 ore;
- personalul navigant şi transportatorii;
- diplomaţii, personalul organizaţiilor internaţionale şi persoanele invitate de organizaţii internaţionale, personalul militar, ofiţerii de poliţie, personalul protecţiei civile şi personalul umanitar;
- persoanele care călătoresc pentru motive esenţiale legate de familie sau afaceri, inclusiv jurnaliştii;
- persoanele aflate în tranzit, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 12 ore;
- pacienţii transportaţi pentru motive de sănătate urgente sau esenţiale.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că cetăţenii români care se confruntă cu situaţii dificile au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341. Totodată, se pot consulta și paginile de internet www.mae.ro/node/51907, zagreb.mae.ro şi www.mae.ro.