ÎNTREBAREA ZILEI: De ce sting avioanele lumina, la decolare și aterizare?

De ce sting avioanele luminile la aterizare și decolare? © Hepta

Există un motiv foarte bine întemeiat pentru care avioanele sting lumina la decolare și aterizare. Iar respectivul motiv nu este deloc unul prea plăcut, ba chiar este ușor sinistru!

Poate că ai crezut, la un moment dat, că stingerea subită a luminilor în avion, la aterizare și decolare, este pentru a prezerva energie. Sau poate că pur și simplu te-ai trezit cu becul stins când încercai să citești și te-ai enervat. Ei, bine, nu te mai enerva! Se pare că totul este pentru siguranța pasagerilor.

„Reducerea luminilor le permite ochilor tăi să se obișnuiască în avans cu întunericul, pentru a nu fi din senin orbit dacă se întâmplă ceva și se stinge curentul și te grăbești să ajungi la uși prin întuneric sau fum,” a explicat Patrick Smith, pilot, pentru Telegraph.

Pilotul a adăugat că acest lucru face luminile care marchează ieșirile de urgență să fie mai vizibile. Cum cele mai multe accidente aviatice se produc la aterizare și decolare, este crucial ca ochii tăi să fie deja obișnuiți cu întunericul, pentru a nu fi dezorientat în eventualitate unei situații de urgență.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici

A.P.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro