Istanbulul va fi lovit de un cutremur devastator! Predicțiile geologilor au terifiat localnicii! „Mulți oameni vor muri!”
Publicat pe 01.08.2020 la 22:09 Actualizat pe 01.08.2020 la 23:18
Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra unui cutremur devastator care va lovi Istanbulul. Predicțiile geologilor au terifiat localnicii care au mai trăit catastrofe de acest fel.
- În 1999, un cutremur a provocat 18.000 de decese.
- Turcii nu par a da importanță pericolului la care sunt supuși.
Orașul Istanbul este printre marile metropole ce prezintă risc seismic de un grad mare de intensitate. Acesta este situat în apropiere de falia nord-anatoliene, punct de întâlnire a două plăci tehtonice. Astfel, cele mai mari catstrofe din trecut au fost provocate de cutremurele devastatoare.
În 1999, un cutremur violent, de intensitate IX pe scara Mercalli a lovit Istanbulul și a rezultat mii de decese. Un supraviețuitor, pe numele de Irfan Erdem, povestește noaptea teribilă în care avut loc cutremurul, de o magnitudine de 7.6. Irfan și-a pierdut atât familia, dar și vecinii, iar pagubele materiale au fost uriașe.
Cutremurul din 17 august 1999 care a luat prin surprindere locuitorii Istanbulului a provocat moartea a 18.000 de persoane, iar sute de clădiri s-au prăbușit sau au fost grav avariate.
Prin urmare, au fost impuse măsuri stricte pentru noile construcții ce aveau să fie începute, acestea presupunând să reziste la cutremure cu magnitudine foarte mare.
Geologul Șükrü Ersoy explică pericolul care este foarte posibil să apară din nou Turcia. Istanbulul este situat pe falia nord-anatoliană, la întâlirea a două plăci tehtonice care se ciocnesc provocând o acumulare de energie. . Datele arată că în ultimele decenii, cutremurele s-au apropiat de Istanbul.
În școli, copiii sunt învățați de mici ce reguli trebuie să respecte în cazul în care un cutremur îi prinde la cursuri. Cu toate acestea, lecțiile pentru siguranța tinerilor nu sunt obligatorii, ci pe bază de voluntariat.
Aceștia sunt duși într-un simulator de cutremure, timp de câteva minute. Elevii au ocazia să simtă un cutremur de magnitudinea 6,7 și învață să se comporte în astfel de situații care pot fi reale.
Instructorul Cenk Tankal menționează faptul că oamenii nu realizează pericolul care poate apărea în orice moment și se gândesc la riscuri abia după ce se produce o tragedie de acest fel. Acesta este de părere că Istanbul nu este pregătit pentru gestionarea situațiilor de urgență sau pentru siguranța construcțiilor.
Citește și: Cutremur în România, noaptea trecută! Ce magnitudine a avut seismul