LIVE TEXT. Armata rusă a pierdut mai mulți soldați în Ucraina, iar 191 de copii au fost uciși. Cele mai noi informații despre război
Publicat pe 13.04.2022 la 10:14 Actualizat pe 13.04.2022 la 15:43
Bombardamentele ruse continuă în estul și sudul Ucrainei, iar oficiul procurorului general al țării anunță că 191 de copii s-au stins din viață și 349 a fost răniți de la începutul războiului. Iată care sunt cele mai noi informații de pe câmpul de luptă!
- Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă
- Iată cele mai noi informații despre război!
UPDATE 12.58
Ambasada Rusiei în SUA susţine că declaraţiile referitoare la posibilitatea ca Moscova să folosească arme chimice în Ucraina sunt „provocatoare”.
„Am luat notă de declaraţiile provocatoare făcute de secretarul de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la un briefing din 12 aprilie”, anunţă misiunea diplomatică rusească.
„Ned Price s-a remarcat încă o dată prin discursul său inutil, care nu este susţinut de o singură dovadă. Forţele armate ruse „nu au şi nu pot avea niciun agent de război chimic la dispoziţie, deoarece ţara noastră a eliminat toate stocurile de arme chimice încă din 2017”, susţine ambasada în comunicat.
„Informaţiile confirmate de Ministerul rus al Apărării cu privire la pregătirea provocărilor de către radicalii ucraineni cu utilizarea substanţelor chimice sunt deranjante. Avem şi întrebări despre originea acestor substanţe. Facem apel la Washington să înceteze răspândirea dezinformării. În schimb, colegii ar fi trebuit să intensifice procesul de demilitarizare chimică a ţării lor”, a invocat ambasada.
Comentariile au fost făcute ca răspuns la faptul că Price a spus că Wsshingtonul este „îngrijorat” de faptul că Rusia „ar putea căuta să recurgă la arme chimice”.
UPDATE 12:45
Peste o mie de soldaţi ucraineni s-au predat forţelor ruse în Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei, asediat de săptămâni întregi, a anunţat, miercuri, Ministerul rus al Apărării.
„În oraşul Mariupol, în zona uzinei metalurgice Ilici (...) 1.026 de militari ucraineni din Brigada 36 Marină au depus armele de bunăvoie şi s-au predat”, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că au existat 47 de femei şi 126 de ofiţeri printre ei.
UPDATE 11:06
Ministerul Apărării din Marea Britanie notează a menționat că numirea de către Rusia a generalului Alexander Dvornikov în funcţia de comandant al războiului din Ucraina „reprezintă o încercare de a centraliza comanda şi controlul”, transmite BBC.
„Incapacitatea de a uni şi coordona activitatea militară a împiedicat până în prezent invazia Rusiei”, se mai precizează în raportul ministerului.
Dvornikov are experienţă anterioară de comandă în Siria şi, din 2016, conduce districtul militar de sud al Rusiei, care se învecinează cu regiunea Donbas a Ucrainei (est).
Numirea sa în funcţia curentă arată că rezistenţa ucraineană şi planificarea ineficientă anterioară războiului au forţat Rusia să îşi reevalueze operaţiunile, adaugă Ministerul Apărării din Marea Britanie.
S-a anunţat la începutul acestei săptămâni că generalul - care are un istoric de tactici brutale în Cecenia şi Siria (este numit "Măcelarul din Siria") – va conduce noua etapă a războiului Rusiei în estul Ucrainei.
UPDATE 08:55
Potrivit oficialilor militari din Ucraina, armata rusă ar putea declanşa în orice moment, chiar şi în următoarele ore, o ofensivă majoră în estul Ucrainei.
Între timp, continuă bombardamentele în unele zone din est, în special în Lugansk. Potrivit unor informaţii, morgile din zona frontului sunt arhipline, nu au electricitate şi nu pot face faţă afluxului de cadavre. Autorităţile locale stabilesc noi cimitire ad-hoc în unele localităţi, pentru că nu pot fi accesate cimitirele oficiale.
În oraşul-port Mariupol, ţinta celor mai grele bombardamente de la începutul invaziei până acum, aproximativ 22.000 de civili au fost ucişi, susţin autorităţile ucrainene, dar precizează că cifrele nu pot fi încă verificate cu exactitate, relatează corespondenta CNN Clarissa Ward, aflată în oraşul Dnipro, în estul Ucrainei.
UPDATE 08:00
Volodimir Zelenski a mărturisit că priveşte cu mare atenţie „rapoartele de ieri despre folosirea unui proiectil cu o substanţă otrăvitoare la Mariupol împotriva apărătorilor oraşului”.
„Nu este încă posibil să tragem concluzii sută la sută despre ce fel de substanţă a fost. Evident, este imposibil să se efectueze o investigaţie completă şi o analiză completă în oraşul asediat. Cu toate acestea, având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, de exemplu, lumea trebuie să răspundă acum.
Răspundeţi preventiv. Pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic. Şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”