Locuri din lume pe care nu le poți vizita. De ce este interzis accesul oamenilor / FOTO
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 17.08.2024 la 17:06
Actualizat pe 17.08.2024 la 17:06
În lume există o mulțime de locuri spectaculoase și des vizitate de oameni din diverse colțuri ale lumii, dar și zone încă neexplorate despre care nu se știe mare lucru, sau locuri unde oamenii nu au voie să meargă. Află din rândurile de mai jos ce locuri din lume nu poți vizita. De ce este interzis accesul oamenilor.
- Zone restricționate din lume pe care nu ai voie să le vizitezi
- De ce e interzis accesul oamenilor
Deși de-a lungul anilor tehnologia a avansat și în domeniul transporturilor au avut loc multe progrese, există încă anumite locuri pe planetă care pur și simplu nu pot fi vizitate. În timp ce mulți, în prezent, se focusează pe călătoriile spațiale și pe popularea planetei Marte, unele părți ale lumii noastre rămân în mare parte neexplorate sau uitate.
Zone restricționate din lume pe care nu ai voie să le vizitezi
Peștera Lascaux, Franța, este o comoară pentru arheologii din întreaga lume. Complexul de peșteri conține picturi preistorice vechi de 17.300 de ani. Seria de picturi paleolitice, care arată obsedant de viu, îmbrățișează peretele și înfățișează animale precum vite, cerbi, bizoni și multe altele.
Peștera este însă închisă publicului larg din 1963. Arheologii cred că prezența umană ar putea distruge această operă de artă antică.
Arhiva Apostolică a Vaticanului, cunoscută anterior ca Arhiva secretă a Vaticanului, este depozitul central din Cetatea Vaticanului al tuturor actelor promulgate de Sfântul Scaun. Utilizarea cuvântului secret în vechiul titlu, „Arhiva secretă a Vaticanului”, nu denotă sensul modern de confidențialitate. O traducere mai completă și poate mai bună a fostului nume latin al arhivei ar putea fi „arhiva apostolică privată a Vaticanului”, indicând faptul că fondurile sale sunt proprietatea personală a papei, nu a vreunui departament particular al Curiei Romane sau al Sfântului Scaun.
Cernobîl, zona radioactivă post-explozie. Cernobîl a fost la toate știrile în 1986, în urma exploziei catastrofale a reactorului nuclear care l-a transformat într-o zonă extrem de radioactivă. Acest incident mortal a determinat evacuarea a 150 000 de persoane, ceea ce a făcut ca terenul să devină și mai mult nelocuibil pentru oameni.
Insula Surtsey, Islanda. Surtsey este o mică insulă situată într-un arhipelag de pe coasta sudică a Islandei. Ea s-a format în urma unei erupții vulcanice care a durat patru ani. Surtsey are, de asemenea, reputația de a fi cea mai nouă insulă de pe planetă. În prezent, ea este deschisă câtorva oameni de știință și geologi. Accesul turiștilor pe insulă este interzis, deoarece se crede că intervenția umană va perturba succesiunea ecologică care are loc acolo.
Insula Heard, Australia, unul dintre cele mai neexplorate locuri de pe Pământ
Insula Heard se află între Antarctica și Madagascar. Din punct de vedere politic, această insulă face parte din Australia. Există doi vulcani activi pe Insula Heard, iar aceasta este complet stearpă. Întreaga insulă este compusă din resturi și calcar care au avut loc ca urmare a erupțiilor vulcanice.
Pentru a păstra mediul natural fragil, guvernul australian a restricționat intrarea turiștilor pe insulă.