Lumea artei, în doliu! S-a stins din viață, la vârsta de 84 de ani, unul dintre cei mai importanți licitatori
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.08.2023 la 19:10
Actualizat pe 21.08.2023 la 19:10
Doliu în lumea artei! Dealerul de artă, cunoscut în tot Parisul, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani ieri, pe data de 20 august, la Saint-Tropez. Celebrul licitator, dealer de artă și fost președinte al Palais de Tokyo (2003-2012) cunoscut în Parisul pieței de artă, Pierre Cornette de Saint-Cyr, a murit în căminul de bătrâni din Platanes, acolo unde locuia.
- Doliu în lumea artei
- A murit unul dintre cei mai importanți licitatori
- Avea 84 de ani
Născut în Meknes, Maroc, în 1939, licitatorul a fost mai întâi inginer și apoi avocat. Pierre Cornette de Saint-Cyr a fost pasionat de desen și fotografie. În 1973, și-a deschis propria casă de licitații. I s-au alăturat rapid de cei doi fii ai săi, Arnaud și Bertrand, iar apoi comerciantul s-a mutat pe Avenue Hoche, în cartierul foarte cochet Etoile din Paris, în 2008.
Lumea artei, în doliu!
Celebrul licitator, dealer de artă și fost președinte al Palais de Tokyo între anii 2003-2012, cunoscut de tot Parisul pe piața de artă, Pierre Cornette de Saint-Cyr, a murit ieri, în azilul de bătrâni din Saint Tropez, acolo unde locuia.
Născut pe data de 1 ianuarie 1939, dintr-un tată chirurg, Pierre Cornette de Saint-Cyr a fost tată a patru copii din două căsătorii și bunic a unsprezece nepoți. S-a stins din viață în azilul de bătrâni din Saint-Tropez, din cauza unei boli neurologice. S-a retras acolo în timp ce urmărea îndeaproape activitățile casei sale de licitații fondată în 1973 și vândută, în iunie 2022, către Bonhams.
Pierre Cornette de Saint-Cyr, pasionat de artă până în ultima zi a vieții sale
Până în ultima zi a vieții sale, Pierre Cornette de Saint-Cyr a fost pasionat de artă, literatură și muzică. Datorită mediatizării sale în arta contemporană, Pierre Cornette de Saint-Cyr a fost numit președinte al asociației Palais de Tokyo din 2003 până în 2014 și membru al consiliului său de administrație.
„Cu un entuziasm nebun, acest aventurier al Artei se proiecta în mod constant în viitor și moartea era un tabu. A crezut mai mult în artiști decât în Dumnezeu”, a spus Stéphane Corréard, partenerul galeristului Hervé Lœvenbruck, care, cu ajutorul acestuia, a creat salonul Montrouge pentru scena tânără contemporană, potrivit aceleiași surse menționate anterior.