Mandat de arestare pe numele lui Donald Trump! De ce este căutat președintele Americii de Interpol
Publicat pe 30.06.2020 la 10:32 Actualizat pe 30.06.2020 la 10:32
A fost emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump, după scandalul morții generalului iranian Soleimani. În urma anchetelor, s-au identificat 36 de persoane suspecte, printre care se află și președintele Donald Trump.
- A fost emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump
- Președintele Americii este acuzat de ucidere și terorism, după moarte ageneralului iranian Soleimani
Potrivit presei locale și preluate de Russia Today, Donald Trump este în fruntea listei suspecților. Numele acestora a fost deja transmis spre Interpol de către procurorul general al Teheranului, după cum a anunțat presa iraniană. Acesta numește acțiunea de ucidere a comandantului Soleimani ca fiind „crimă” și „act terorist”.
Generalul iranian Soleimani a murit pe 3 ianuarie, în timp ce se afla într-o vizită în Irak. Mașina în care acesta se afla a fost lovită de un proiectil lansat din aer.
Mandat de arestare pentru Donald Trump
Administrația prezindențială americană a motivat gestul să, prin faptul că generalul plănuia atacuri asupra Armatei Americane. În urma atacului Americii, pe lângă Soleimani a mai murit un comandant important irakian, dar și alte câteva persoane.
Generalul Soleimani a fost înmormântat cu onoruri, ca un adevărat erou, după ce a luptat împotriva formațiunilor teroriste de tipul ISIS, din Irak și Siria. De asemenea, iranianul era considerat o figură importantă dintre Teheran și influența Americii în Orientul Mijlociu.
Asasinarea lui a dus la o creștere a ostilității față de SUA în Irak. Parlamentul irakian a votat chiar să scoată toate trupele străine de pe teritoriul irakian. Acest lucru ar presupune, însă, ca legea să fie pusă în aplicare de guvernul irakian.
Reacția Americii, după emiterea mandatului de arestare
Având în vedere solicitarea reținerii președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Interpol ar putea refuza cererea Teheranului, regulile organizației interzicând „desfăşurarea oricărei intervenţii sau activităţi de natură politică”.
„Aceasta este o chestiune de natură politică. Nu are nimic de-a face cu securitatea naţională, cu pacea internaţională ori promovarea stabilităţii. Este un truc propagandistic pe care nimeni nu-l ia în serios”, a mai completat oficialul american.
Citește și: Donald Trump, la un pas să fie dat în judecată de The Rolling Stones