Mare atenție! Noul tip de coronavirus se transmite prin aer! Avertizarea făcută de un renumit specialist din Coreea
Publicat pe 31.03.2020 la 17:59 Actualizat pe 31.03.2020 la 18:33
Noul coronavirus se poate transmite prin suprsfete, haine, încălțăminte, produse, dar și prin aer, fiind un virus aerob. Un cunoscut profesor virusolog din Coreea trage un semnal de alarmă, pentru a știi cum să ne ferim de boală.
Noul coronavirus se poate transmite prin suprafețe, haine, încălțăminte, produse, dar și prin aer, fiind un virus aerob. Un cunoscut profesor virusolog din Coreea de Sud trage un semnal de alarmă, pentru a știi cum să ne ferim de boală.
Profesorul Kim Woo-Jiu, de la Spitalul Universitar Guro din Seul, este de părere că, prin intermediul diferențiat de transmitere, pandemia de coronavirus constituie una dintre cele mai mari probleme de până acum.
Omul de știință sud-coreean descrie cum se face transmiterea virusului, respectiv prin picăturile de salivă și mucus, prin contact direct sau indirect cu aceste fluide, astfel fiind preluată infecția.
Contagiunea se poate face și prin intermediul aerului, potrivit profesorului Kim Woo-Jiu.
„Cu toţii scuipăm, chiar şi când vorbim normal, iar când tuşim sau strănutăm expulzăm picături. Practic, scuipăm. Trebuie să fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picături, iar o singură picătură conţine multe virusuri. Pentru că picăturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmează o traiectorie curbă, ca un curcubeu, şi aterizează de regulă la o distanţă între unul şi doi metri iar pe drum poate să se „usuce”. Picăturile se micşorează la mai puţin de 5 microni şi se transformă în aerosoli. Astfel se poate infecta chiar şi o persoană care stă la mai mult de doi metri distanţă”, explică omul de știință.
Astfe, adunările de oameni în spații închise, precum biserici, birouri, restaurante, sunt foarte periculoase, pe când aleile parcurilor sau orice spațiu deschis nu favorizează transmiterea virusului.
Simptomele infectării cu noul coronavirus
Expertul virusolog a mai explicat și cum se manifestă simptomele unei posibile infectări cu COVID-19.
„În primul rând, trebuie testaţi cei care au febră sau usturime în gât, care tuşesc sau au dificultăţi de respiraţie. Este deosebit de important pentru persoanele în vârstă şi cele din grupul de risc să se testeze şi dacă resimt doar o stare de oboseală, pierderea apetitului sau dureri uşoare în tot corpul”, a mai spus Woo-Jiu.
Virusologul vorbește și despre măsurile de protecție, prin purtarea măștilor, care ajută la diminuarea riscului de infectare. Woo-Jiu dă drept exemplu Coreea de Sud, a cărei rată de infectare este mică, doarece oamenii poartă măști și se spală des pe mâini.
De asemenea, profesorul consideră că ar trebui avute în vedere trei scenarii în ceea ce pivește pandemia de COVID-19. În prumul scenariu, virusologul vorbește despre dipariția virusului în perioada de vară, urmând ca el să nu mai revină, cu condiția ca toate țările să adopte măsuri în acest sens.
Al doilea scenariu se referă la migrarea virusului în zona de sud a planetei, dispărând în partea de nord, dar, asemenea gripei sezoniere, coronavirusul ar putea reapărea în toate zonele în perioada rece a anului.
Totuși, există și scenariul trei, în care populația lumii ar beneficia de un vaccin protector împotriva virusului contagios.