Mască sau vizieră? Ce spun cercetătorii americani despre protecția împotriva COVID-19
Publicat pe 17.09.2020 la 11:44 Actualizat pe 17.09.2020 la 16:19
De-a lungul pandemiei, am fost sfătuiți, de nenumărate ori să purtăm masca de protecție, deoarece ne poate salva viața! Iată însă că masca ar putea să nu fie pe atât de eficientă pe cât am crede. Ce spun cercetătorii americani.
- Viziera ne-ar putea proteja mai bine decât masca împotriva coronavirusului?
- Rezultatele unui nou studiu!
- Ce spun cercetătorii americani despre masca de protecție.
Sănătatea este cea mai importană, pentru fiecare dintre noi! De aceea, ne întrebăm mereu cum am putea să o protejăm mai bine, mai ales pe timp de pandemie. De câteva luni bune, am fost obligați să purtăm masca de protecție în spațiile închise și învățați că aceasta limitează răspândirea noului virus.
Dar dacă totuși nu este cea mai eficientă metodă?
O întrebare la care trei cercetători americani de la Florida Atlantic University și-au propus să răspundă a fost: Masca sau viziera?
Dacă este să ne luăm după părerile oamenilor, acestea sunt împărțite: unii au cea mai mare încredere în măștile de protecție, în timp ce alții susțin că vizierele le acoperă și ochii și le permit să respire mai bine.
Studiul cercetătorilor din Statele Unite a relevat argumentele pro și contra pentru fiecare în parte. Astfel, în cazul măștii, se vede cum aerosolii sunt expulzați în sus, între zona dintre nas și ochi, singurul mic spațiu pe unde ar putea ieși.
În schimb, la viziere chiar dacă în primă instanță ei sunt blocați, după mai multe minute aerosolii se împrăștie în mediul înconjurător, la distanțe rezonabile.
Ce părere au specialiștii de la noi din țară?
„Concluziile experimentului sunt puțin îngrijorătoare. Noi folosim măștile pentru a nu da virusul mai departe, asta e principala lor funcție, de a bloca împrăștierea virusului atunci când suntem infectați. Dacă vrem să înțelegem cum funcționează, putem folosi analogia fumului de țigară. Când fumăm în spatele unei viziere și apoi dăm afară fumul, acesta inițial este blocat, apoi se împrăștie încetul cu încetul. Masca oferă mult mai multă protecție, viziera oferă mai puțin protecție. Când masca este făcută prost, aerosolii ies drept prin mască. Astfel, aceste măști pe care noi la folosim ar trebui validate înainte de a ajunge la consumatori”, a declarat fizicianul Cristian Presură, într-o intervenție la postul de televiziune Digi 24.