Măsurile de protecție anti-Covid-19 ar putea fi greșite! Studiul care arată că regula de doi metri distanțare nu este valabilă
Publicat pe 30.08.2020 la 19:55 Actualizat pe 30.08.2020 la 19:55
Măsurile de protecție anti-Covid-19 cu care suntem obișnuiți acum ar putea fi greșite! Un studiu recent sugerează că regula de doi metri distanțare între oameni nu este întocmai valabilă.
- Cercetătorii vin cu noi descoperiri legate de coronavirus
- Distanța de doi metri între persoane ar putea fi inutilă
Cercetătorii de la MIT și Oxford susțin că regula de distanțare de doi metri între oameni se bazează pe o teorie veche de aproape 80 de ani. Astfel, specialiștii vin cu variante îmbunătățite și adaptate vremurilor în care trăim.
Încă din secolul XIX-lea s-a demonstrat că dacă între o persoană bolnavă și una sănătoasă se menține o distanță fizică, atunci riscul de răspândire a virușilor se diminuează considerabil. Totuși, cercetătorii de la Oxford și MIT sunt de părere că distanța de doi metri între persoane nu este neapărat o modalitate de prevenire a răspândirii unei boli.
Astfel, există 3 situații în care se poate răspândi un virus și anume prin aer, suprafeţe şi oameni. Specialiștii adaugă și faptul că riscul crește în locurile aglomerate și gălăgioase. Expirarea, cântatul, tuşitul şi strănutul generează nori calzi şi umezi ce pot conţine secreţiile infecţioase ale unui caz de COVID-19. În aceste condiții, nici o distanță de 6-9 metri între oameni nu ar fi suficientă pentru a preveni răspândirea virușilor transmiși de o persoană infectată.
Conform specialiștilor, cel mai mare risc de infecție se regăsește în baruri, săli de sport, biserici, săli de concert sau cluburi.
În concluzie, evitarea acestor locații, precum și a folosirii aparatelor de ventilație slab calitative și purtarea măștii de protecție reprezintă metode de prevenție eficiente în combaterea coronavirusului.
Citește și: Aveți grijă când mergeți la toaletă! Cum ați putea fi infectați cu COVID-19