Mesajele înspăimântătoare ale unor românce din Italia: "Nimeni nu intră, nimeni nu iese“

Mesajele înspăimântătoare ale unor românce din Italia: "Nimeni nu intră, nimeni nu iese“

Epidemia de coronavirus a pus stăpânire pe Italia, românii fiind blocaţi în ţara în care au dorit să îşi întemeieze o viaţă mai bună.

Este şi cazul unei românce din Iaşi, plecată din România de 22 de ani. Ea şi-a întemeiat o familie în Bergamo, unde lucrează ca bucătar la un restaurant.

Mihaela Maxim a făcut declaraţii şocante despre starea în care se află oraşul devenit fantomă, după instalarea epidemiei. De curând, localul în care femeia lucra a fost închis iar Mihaela este baricadată în casă, alături de cele două fiice ale ei.

„Este un delir. De dimineaţă toate magazinele deschise nu mai aveau nimic de vânzare. Raioane întregi sunt goale. Nici carne, nici peşte, nici legume, nici conserve, nimic. Locuiesc în Siriate, o suburbie a oraşului Bergamo“, a povestit Mihaela pentru Ziarul de Iași.

În momentul în care Mihaela a făcut declaraţiile cutremurătoare, Italia nu se afla încă în carantină, fiind înregistrat doar un deces.

„La supermarketuri nu mai sunt dezinfectanţi pentru mâini sau pentru casă de câteva zile. La farmacii, nici vorbă de măşti de protecţie. După deces, au creat un număr verde, unde să anunţăm dacă ne simţim rău. La Codogno au încercuit oraşul. Nimeni nu intră, nimeni nu iese“, spune Mihaela Maxim.

Şcolile şi centrul istoric al oraşului Bergamo au fost închise, iar pe străzi nu mai iese nimeni, toată lumea fiind speriată şi căutând răspunsuri.

„Încă de aseară, centrul Bergamo era pustiu. E gol, ca după război. Dintr-odată, au dispărut toţi turiştii. Nu a mai fost aşa ceva de când sunt eu aici“, a mai spus românca...Toţi oamenii de ştiinţă, toţi medicii spun acelaşi lucru. Că nu vom scăpa de coronavirus. Dar dau asigurări ca e doar un pic mai grav decât gripa", a mai adăugat românca.

Românca nu vrea să se întoarcă acasă

Deşi multi români aleg să părăsească Italia pentru a se feri de virusul ucigaş şi protejarea în ţara natală, Mihaela Maxim nici nu îşi pune problema de o eventuală revenire.

„Să mă întorc? Unde? La Iaşi nu mai am pe nimeni. Îmbrăţişaţi Iaşul pentru mine“, a mai spus Mihaela.

Românii încă mai cred în vindecare

Tot în Bergamo există un salon de înfrumuseţare, a cărui patroană este Corina Brainer, din Iaşi. Ea este plecată de 27 de ani din România, şi deşi îi este dor de oraşul în care s-a născut, nu doreşte să părăsească peninsula.

Ba chiar speră ca programările făcute pentru următoare săptămână să fie onorate de către cliente. 

„De obicei, lunea, centrul este închis. Dar mâine deschidem din nou. Am cliente programate toată săptămâna“, a spus Corina Braner.

Turismul din zonă este afectat, fiind închise muzeele, dar şi centrul oraşului.

„Muzeele sunt închise în toată Lombardia. Deci, turismul este foarte afectat. Iar populaţia intră în panică foarte repede. Principala frică este să nu moară de foame. Au golit până şi rafturile de apă din magazine“, a mai spus Corina Braner.

Totuşi, românca are încredere că epidemia va lua sfârşit.

„Eu am încredere în sistemul lor de sănătate. De panică ar fi responsabilă şi televiziunea de pe aici. Doar suntem latini cu toţii, nu?“, a adaugat ieşeanca.

Românii nu mai vor să se întoarcă acasă

Şi în Cremona, din provincia Veneto, oraş aflat la kilometri buni de Bergamo, muncesc mulţi români din Iaşi.

Silvica Şimonca predă la o şcoală din localitate, dar ţine legătura cu toţi românii din zonă.

„Şcolile în toată regiunea Veneto sunt închise până pe 1 martie. Există posibilitatea să se mai prelungească cu o săptămână, în funcţie de cum evoluează lucrurile. La şcoala mea sunt foarte mulţi elevi din zonele roşii, mulţi dintre ei sunt români. Peste tot în regiune s-au suspendat toate manifestările publice şi sportive. Magazinele sunt aproape goale pentru că oamenii şi-au făcut provizii pentru o perioadă mai lungă de timp“, a povestit Silvica Şimonca.

Românca mai povesteşte despre măsurile luate de autorităţi pentru cei care tranzitează zonele afectate de virus, ei fiind obligaţi să facă un test pentru depistarea bolii.

„Soţul meu s-a dus să facă testul. A aşteptat într-o cameră unde mai erau 10 persoane. Chiar dacă rezultatul a fost negativ, a fost obligat să stea izolat în casă 14 zile. În afara spitalelor sunt amenajate corturi pentru informaţii. Aici, în Cremona, barurile şi restaurantele se închid la ora 18 acum. Nu mai este permisă nici slujba la biserică“, a mai declarat Silvica Şimonca.

Paradoxal, dar ieşeanca nu crede că românii din Italia vor părăsi prea curând ţara, chiar dacă epidemia este instalată în 11 oraşe principale.

„Desigur, economia Italiei va suferi, dar au suficiente resurse să îşi revină. Românii, majoritatea, au încredere în sistemul medical de aici. La Cremona, românii sunt pe primul loc în ceea ce priveşte cumpărarea unei locuinţe, în condiţiile în care afacerile imobiliare sunt aproape zero. De aceea, nu cred că se vor întoarce masiv acasă“, a mai spus Silvica Şimonca, pentru Ziarul de Iași.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro