Mituri și realități despre banii ucrainenilor. Cât sunt salariile de la care vin refugiații și în ce le-au investit
Publicat pe 15.03.2022 la 08:54 Actualizat pe 15.03.2022 la 09:02
Banii ucrainenilor, mituri sau realități? Salariile celor care aveau o viață în capitala țării care este atacată de Rusia, erau duble față de cele ale bucureștenilor.
- Salariile refugiaților, mai mari decât cele de la București.
- Nu există clasă de mijloc la Kiev?
Doi jurnaliști care cunosc bine Ucraina, povestesc despre viața ucrainenilor de dinainte de război a refugiaților. Aceștia aduc în discuție și și aparițiile în mașini scumpe sau sumele exorbitante de bani confiscate la graniță. Ucraina înseamnă atât corupție, cât și venituri importante.
Primele valuri de refugiați ucraineni ajunse în România, au venit din cel mai bogat oraș al țării vecine, Kiev. La scurt timp după atacul Rusiei, au început să apară zvonuri în Ucraina, cum că, la vămile dinspre Vest sunt blocate. Mulți locuitori ai Kievului au decis să vină prin Transcarpatina, spre sud-vest, prin România. Cine sunt ei?
Un stat fără clasa de mijloc?
Sociologii din Ucraina au o tradiție de cercetare în au constatat de-a lungul deceniilor că există absența clasei de mijloc în structura societății. Aceasta este o schemă clasică de analiză, care evidențiază grupurile socio-demografice în funcție de venituri, prin sondaje.
În urma unui sondaj de opinie realizat în august 2021, reiese faptul că 67% dintre ucraineni se consideră săraci, 50% dintre ei fiind la limita sărăciei la începutul anului trecut, potrivit Institutului de Demografie al Academiei Ucrainene.
Diferența dintre sărăcia ca sentiment și sărăcia ca realitate
Economiștii din Ucraina susțin că sărăcia din Ucraina este și un sentiment, nu doar o realitate cruntă. Iar percepția și aspirațiile deteriorează, uneori, realitatea.
„Chiar dacă oamenii după toate caracteristicile reprezintă clasa de mijloc a societății, unii au obișnuința să se plângă și spun că sunt foarte săraci”, a explicat economistul Serghei Fursa fenomenul.
Clasa cu bani de la Kiev, peste cea din București
Salariile angajaților din orașul Kiev sunt duble față de cele din alte regiuni ale țării, potrivit datelor Serviciului de Stat de Statistică al Ucraine. Dacă în Cernăuți salariul minim pe economie a fost 400 de euro, la Kiev este 700-800.
Kievul a fost din totdeauna un oraș al inegalității. Puteai vedea oameni care se zbat să supraviețuiască, dar și oameni care aveau venituri mai mari decât în București sau în alte orașe din statele estice ale UE.