Motivul pentru care Marie Curie a fost înmormântată într-un sicriu de plumb. Savanta s-a stins din viață pe 4 iulie 1934
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 15.11.2024 la 21:24
Actualizat pe 15.11.2024 la 21:24
Marie Curie și-a câștigat titlul de „mama fizicii moderne” atunci când cercetările sale în domeniul radioactivității au dus la descoperirea radiului și a poloniului, precum și la eforturile sale incredibile în tratarea cancerului. Motivul pentru care savanta a fost înmormântată într-un sicriu de plumb.
- De ce Marie Curie a fost înmormântată într-un sicriu de plumb
- Savanta s-a stins din viață pe 4 iulie 1934
Marie Curie s-a născut în Varșovia, Polonia, în 1867. De-a lungul carierei sale, a câștigat două premii Nobel. S-a stins din viață în anul 1934, după ce a fost diagnosticată cu anemie aplastică, care ar fi fost cauzată de expunerea sa la radiații.
De ce Marie Curie a fost înmormântată într-un sicriu de plumb
Marie Curie, renumita savantă cunoscută pentru munca sa revoluționară în domeniul radioactivității, a fost înmormântată într-un sicriu căptușit cu plumb din cauza expunerii semnificative la materiale radioactive în timpul cercetărilor sale.
Activitatea sa cu radiu și poloniu, deseori fără măsurile de protecție care aveau să devină mai târziu standard, a dus la o expunere substanțială la radiații de-a lungul anilor. La momentul morții sale, în 1934, efectele nocive ale radiațiilor nu erau pe deplin cunoscute, dar era evident că savanta suferise de boli induse de radiații.
Înmormântarea sa într-un sicriu de plumb a fost o măsură de precauție pentru a reține orice contaminare radioactivă potențială a corpului său, deoarece rămășițele sale erau încă considerate încă radioactive la acea vreme.
În 1995, rămășițele savantei au fost mutate la Panthéon din Paris, alături de soțul său Pierre Curie, unde au fost așezate într-un mormânt tradițional. Cu toate acestea, trupul ei rămâne încapsulat într-un sicriu de plumb până în prezent, ca măsură de siguranță împotriva radiațiilor.
Marie Curie, singura persoană care a câștigat Premiul Nobel în două domenii științifice diferite
Marie Curie a fost singura persoană care a câștigat Premiul Nobel în două domenii științifice diferite (fizică în 1903 și chimie în 1911). Descoperirea radiumului și a poloniului a contribuit la punerea bazelor dezvoltării tehnologiei cu raze X, a radioterapiei pentru tratarea cancerului și a domeniului fizicii nucleare.
Savanta a fost cea care a deschis porțile pentru viitorii oameni de știință, în special pentru femei, în domeniul științelor.