Noi informații în cazul avionului prăbușit în ziua de Crăciun. Aeronava a fost doborâtă de o rachetă Panțîr-S, trasă din Rusia. Zeci de persoane au murit
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.12.2024 la 18:36
Actualizat pe 26.12.2024 la 18:36
Au apărut noi informații în cazul avionului prăbușit în ziua de Crăciun. Presa internațională scrie că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă Panțîr-S, trasă din Rusia. Zeci de persoane au murit.
- Avionul prăbușit în ziua de Crăciun ar fi fost lovit, de fapt, de o rachetă
- Aeronava a fost doborâtă de o rachetă Panțîr-S, trasă din Rusia
- Zeci de persoane au murit
Accidentul aviatic din Azerbaidjan stârnește speculații privind implicarea Rusiei.
Echipajul a descris o „coliziune aeriană” înainte ca avionul să înceapă să vireze neregulat. Inițial, autoritățile aviatice ruse au susținut că coliziunea a implicat un stol de păsări.
Ucraina a afirmat că a lovit o instalație industrială rusă care produce combustibil pentru rachete, în timp ce Moscova afirmă că a dejucat mai multe comploturi de asasinare a unor ofițeri de rang înalt.
Avionul prăbușit în ziua de Crăciun ar fi fost lovit, de fapt, de o rachetă
Presa internațională scrie că avionul prăbușit în ziua de Crăciun ar fi fost lovit, de fapt, de o rachetă Panțîr-S, trasă din Rusia.
Potrivit informațiilor, racheta rusească a fost trasă asupra zborului 8432 în timp ce forțele ruse încercau să contracareze drone deasupra orașului Groznîi.
Postul AnewZ din Baku, care citează surse guvernamentale, a anunțat că racheta a fost lansată de un sistem de apărare antiaeriană Panțîr-S.
Amintim că zborul J2-8243 al Azerbaijan Airlines, cu zeci de persoane la bord, s-a prăbușit în apropierea orașului Aktau din Kazahstan, după ce a zburat anterior într-o zonă din Rusia în care apărarea antiaeriană a fost activată împotriva atacurilor cu drone ucrainene.
Speculații privind o lovitură de rachetă
Wall Street Journal a scris că o firmă de securitate aeronautică, Osprey Flight Solutions, a sugerat că zborul „a fost probabil doborât de un sistem militar rus de apărare aeriană”, în urma evaluărilor imaginilor cu accidentul, a avariilor suferite de aeronavă și a activității militare recente din acea regiune.
„Înregistrarea video a epavei și circumstanțele din jurul mediului de securitate a spațiului aerian din sud-vestul Rusiei indică posibilitatea ca aeronava să fi fost lovită de o formă de foc antiaerian”, a declarat Matt Borie, director de informații la Osprey, într-un interviu acordat Wall Street Journal, scrie kurdistan24.net.