O echipă de chirurgi din New York a transplantat un rinichi de la un animal la om. Operația este o premieră mondială
Publicat pe 20.10.2021 la 12:30 Actualizat pe 20.10.2021 la 12:30
O echipă de chirurgi din New York a reușit să atașeze cu succes un rinichi crescut într-un porc modificat genetic la un pacient aflat în moarte cerebrală și au constatat că funcționează normal. Această operație este o premieră mondială, astfel că medicii au vrut să vadă dacă organismul uman respunge sau nu organul.
- O echipă de medici chirurgi din New York a transplantat un rinichi de la un animal la om
- Intervenția chirurgicală este o premieră mondială
O echipă de chirurgi din New York a transplantat un rinichi de la un animal la om
O echipă de medici chirurgi din New York au reușit să atașeze un rinichi crescut într-un porc modificat genetic la un pacient aflat în moarte cerebrală și au constatat la sfârșitul intervenției că organul funcționează normal, potrivit presei locale.
Medicii au făcut intervenția chirurgicală experimentală pentru a proba dacă organismul uman respinge sau nu organul.
Potrivit medicului Robert Montgomery, directorul Insitutului de transplanturi Langone din cadrul N.Y.U, rinichiul, ataşat la vasele de sânge din partea superioară a piciorului, în afara corpului, a început să funcţioneze normal, producând urină şi creatinină, aproape imediat. Faptul că organul a funcţionat în afara corpului este un indiciu puternic că acesta va funcţiona şi în corp.
,,A fost mai bine decât cred că ne aşteptam. Pur şi simplu arăta ca orice transplant pe care l-am făcut vreodată de la un donator viu. O mulţime de rinichi de la persoane decedate nu funcţionează imediat şi durează zile sau săptămâni pentru a începe să funcţioneze. Acesta a funcţionat imediat.”, a declarat medicul, Robert Montgomery.
Operația este o premieră mondială
Pacientul care a beneficiat de noul rinici se afla în moarte cerebrală și a fost monitorizat timp de 54 de ore.
„Acesta este un progres uriaş. Este mare, mare lucru”, a declarat medicul Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Johns Hopkins School of Medicine, care nu a fost implicat în transplant. Medicul a mai precizat că trebuie să ştim mai multe despre longevitatea organului.
Rinichiul utilizat în noua procedură a fost obţinut prin eliminarea unei gene de porc care codifică o moleculă de zahăr care provoacă un răspuns agresiv de respingere la om. Porcul a fost modificat genetic de către Revivicor şi a fost aprobat de Food and Drug Administration pentru a fi utilizat ca sursă pentru produse terapeutice umane.