O țară din UE a donat Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300. Procedura a fost făcută în secret
Publicat pe 08.04.2022 la 16:37 Actualizat pe 08.04.2022 la 16:38
O țară din Uniunea Europeană i-a donat Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300. Sunt o mulțime de țări care sprijină țara vecină care luptă în războiul cu Rusia. Toată procedura furnizării a fost făcută în secret.
- Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300
- Toată procedura a fost făcută în secret și a durat două zile
- Ce este un sistem de apărare antiaeriană S-300
Premierul slovac Eduard Heger a anunțat că Slovacia a furnizat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană S-300. Slovacia a făcut acest gest impresionant pentru a o ajuta să se apere de agresiunile Rusiei.
Slovacia ajută Ucraina pentru a lupta în război
Presa din Slovacia a anunțat că sistemul de fabricație din Rusia se află deja în Ucraina, iar premierul Eduard Heger a precizat, printr-o postare pe pagina personală de Twitter, că sprijină țara care se află în război. Transportul făcut în secret de Slovacia a durat doar două zile.
Toate solicitările Kievului au fost făcute pentru sisteme antiaeriene și avioane de luptă. Așadar, sprijinul oferit de Slovacia este extrem de important pentru Ucraina. Şeful statului din Slovacia a mai adăugat că apărarea Republicii Slovace rămâne asigurată și va fi întărită și în următoarele zile de un sistem suplimentar de apărare antirachetă din partea aliaților.
Rolul sistemului de apărare antiaeriană S-300
Sistemul de apărare antiaeriană S-300 a fost înființat în anul 1990 de Cehoslovacia și, mai apoi, moștenit de Slovacia în anul 1993. Arma de luptă este de tipul S-300PMU și are 48 de rachete. Trei dintre aceste rachete au fost înlocuite în anul 2015 în timpul unui exercițiu comun cu Bulgaria.
S-300 este un sistem de rachete sol - aer de fabricație rusească, având o lungă rază de acțiune. O altă variantă de sistem antiaerian S-400 a fost dotată armatei din Rusia în anul 2007. În anul 2010, președintele rus, pe atunci, Dmitri Medvedev a interzis livrarea de rachete de tipul S-300.