Oamenii de știință au conceput un copil sănătos din ADN-ul a trei persoane pentru a evita bolile genetice! O nouă eră în medicina reproductivă

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.07.2025 la 12:26
Actualizat pe 18.07.2025 la 12:26
Opt copii au fost născuți în Marea Britanie folosind material genetic de la trei persoane pentru a preveni afecțiuni devastatoare și adesea fatale, spun medicii. Metoda a fost inițiată de oamenii de știință din Regatul Unit și este prima dovadă că duce la nașterea unor copii care nu suferă de boli mitocondriale incurabile.
- O nouă eră în medicina reproductivă
- Oamenii de știință au folosit ADN-ul a trei persoane pentru a evita bolile genetice
Opt copii sănătoși s-au născut în Marea Britanie cu ajutorul unei tehnici experimentale care utilizează ADN de la trei persoane pentru a ajuta mamele să evite transmiterea unor boli rare devastatoare copiilor lor, potirivit informațiilor cercetătorilor.
Oamenii de știință au conceput un copil sănătos din ADN-ul a trei persoane pentru a evita bolile genetice
Potrvit specialiștilor, cea mai mare parte a ADN-ului se găsește în nucleul celulelor, iar acest material genetic, o parte moștenit de la mama, o parte de la tata, este cel care ne face ceea ce suntem. Dar există și ADN în afara nucleului celulei, în structuri numite mitocondrii. Mutațiile periculoase de acolo pot provoca o serie de boli la copii care pot duce la slăbiciune musculară, convulsii, întârzieri în dezvoltare, insuficiență majoră a organelor și deces.
Testele efectuate în timpul procesului de fertilizare in vitro pot identifica de obicei dacă aceste mutații sunt prezente. Dar, în cazuri rare, nu este clar.
Cercetătorii au dezvoltat o tehnică care încearcă să evite problema prin utilizarea mitocondriilor sănătoase de la un ovul donator. Ei au raportat în 2023 că primii copii s-au născut folosind această metodă, prin care oamenii de știință prelevează material genetic din ovulul sau embrionul mamei, care este apoi transferat într-un ovul sau un embrion donator care are mitocondrii sănătoase, dar restul ADN-ului său cheie a fost eliminat.
Cea mai recentă cercetare „marchează o etapă importantă”, a declarat Dr. Zev Williams, care conduce Centrul de fertilitate al Universității Columbia și nu a fost implicat în lucrare.
Utilizarea acestei metode înseamnă că embrionul are ADN de la trei persoane: de la ovulul mamei, de la sperma tatălui și de la mitocondriile donatorului, și a necesitat o modificare a legislației din Marea Britanie în 2016 pentru a fi aprobată.
Unul dintre cei opt copii născuți avea un nivel de mitocondrii anormale ușor mai ridicat decât se aștepta, a declarat Robin Lovell-Badge, cercetător în domeniul celulelor stem și al geneticii dezvoltării la Institutul Francis Crick, care nu a fost implicat în cercetare. Acesta a declarat că nivelul nu este încă considerat suficient de ridicat pentru a provoca o boală, dar ar trebui monitorizat pe măsură ce copilul se dezvoltă, notează cnn.com.