OMS se opune utilizării la scară largă a celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19: „Nu vom opri așa pandemia”
Publicat pe 13.10.2021 la 18:48 Actualizat pe 13.10.2021 la 18:48
În timp ce în multe state, chiar și în România, autoritățile îndeamnă populația să se vaccineze și cu a treia doză de vaccin, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății vin cu o reacție controversată. Specialiștii se opun administrării celei de-a treia doză la scară largă, susținând că pandemia, la nivel global, nu va învinsă astfel.
- Administrarea celei de-a treia doză, numită imorală și incorectă.
- OMS recomandă a treia doză doar persoanelor imunodeprimate.
Dacă în multe state de pe glob campania de vaccinare a fost o reușită, multe persoane ajungând să primească și cea de-a treia doză de vaccin, cum este cazul Spaniei, în altele, aceasta a fost și este un eșec. Iar în acest caz, fie vorbim de lipsa dorinței populației de a se vaccina, fie de lipsa vaccinurilor.
OMS se opune utilizării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19
Astfel că, pentru că există zone pe glob unde oamenii, deși și-au dorit, nu au avut cu ce se imuniza, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au ieșit acum public și, conform presei internaționale, au cerut să se nu mai apeleze la doza a treia de vaccin dacă nu este impetuos necesar, cel puțin deocamdată.
Ei spuns că discrepanța dintre state, referitor la dozele de vaccin de care dispun, este incorectă și imorală, tocmai de accea OMS se opune vaccinării în masă cu doza a treia, neffind prima dată când se spune public că statele sărace nu au parte de același tratament ca țările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri.
În urma acestei declarații, OMS a mai ținut să precizeze că a treia doză de vaccin este recomandată, în lupta pe care o ducem cu infecția de coronavirus, doar persoanelor imunodeprimate, ci nu ar trebui folosită la scară largă. Și asta pentru că un număr mare de persoane, la nivel mondial vorbind, nu a primit nici măcar prima doză de vaccin, ceea ce le face vulnerabile în fața bolii.
În acest caz, vorbim de populația din Africa, acolo unde, față de alte state, SUA, Europa, Asia, unde prima doză a fost administrată la peste 50% din populație, doar 7% din africani, conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-au putut imuniza.
Citește și: China refuză o nouă anchetă OMS pentru stabilirea apariției noului coronavirus: „Ne opunem politizării”