ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului. Planta a fost scoasă de pe lista stupefiantelor periculoase
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 02.12.2020 la 21:19
Actualizat pe 03.12.2020 la 01:27
Politica ONU privind drogurile a suferit una dintre cele mai importante schimbări din ultimele decenii. Miercuri, Organizația Națiunilor Unite a recunoscut oficial proprietăţile medicinale ale canabisului și a a eliminat planta de pe lista stupefiantelor periculoase. Cu toate astea, consumul canabisului în scop recreativ rămâne interzis.
- ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului.
- Planta a fost scoasă de pe lista stupefiantelor periculoase.
Canabisul a fost retras de pe lista stupefiantelor periculoase. Majoritatea simplă a celor 53 de state ale Comisiei ONU privind Stupefiantele - organul executiv în domeniul politicilor privind drogurile - a decis retragerea canabisului şi a derivatelor sale de pe lista nr. 4 a Convenţiei unice asupra drogurilor din 1961.
Planta se afla pe listele cu nr.1 şi nr. 4 ale Convenției. Lista nr.4 fiind rezervată celor mai periculoase droguri, plasate sub control strict, precum heroina. Acestora li se recunoaște o valoare medicinală slabă.
ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului
Chiar dacă îi sunt recunoscute proprietățile medicinale, consumul de canabis în scopuri recreative rămâne în continuare interzis şi figurează pe lista 1, alături de substanţe aflate sub control, dar cu proprietăţi terapeutice, precum morfina, scrie agerpres.ro.
Schimbarea va facilita cercetările în domeniul canabisului, care dispune de principii active şi care au avut rezultate promiţătoare în tratamentul unor boli precum Parkinson, scleroză, dureri cronice sau anumite forme de cancer.
Cercetările medicale privind utilizarea canabisului erau limitate, deoarece includerea sa pe lista 4 crea restricţii şi nesiguranţă juridică, determinate de diferitele criterii aplicate de fiecare stat.
Aproximativ 50 de ţări au lansat programe de cercetare a canabisului utilizat în scop medicinal, iar această decizie a ONU va favoriza acest tip de politici şi cercetări pe scară largă a proprietăţilor curative ale plantei.
Această hotărâre vine la doi ani după ce OMS a recunoscut utilitatea medicinală a canabisului şi a recomandat retragerea sa de pe lista 4, dar menţinerea sa pe lista 1.
Canabisul, cel mai popular drog din lume
Primul studiu realizat de OMS asupra canabisului stă la baza deciziei ONU. Canabisul este cel mai popular drog din lume, cu aproape 200 de milioane de consumatori la nivel global.
Ţările UE, cu excepţia Ungariei, alături de altele precum Argentina, Canada, Columbia, SUA, Mexic, Uruguay şi Ecuador, au votat în favoarea acestei decizii, sprijinind continuarea criteriului ştiinţific al ONU.
Statele care au votat împotrivă (Rusia, China, Brazilia) cred că relaxarea controlului asupra canabisului transmite un mesaj greşit, în contextul în care ţări precum Canada sau Uruguay au legalizat consumul în scop recreativ al canabisului, cu riscul de a încălca tratatele internaţionale.