Orașul care trece la săptămâna de muncă formată din patru zile. De când se va aplica noua măsură
Publicat pe 18.04.2023 la 13:23 Actualizat pe 18.04.2023 la 13:33
Un oraș din Europa trece la săptămâna de muncă formată din patru zile. Dacă până acum angajații petreceau la serviciu cinci zile din șapte, iată că acum, ei vor lucra doar patru zile.
- Orașul care trece la săptămâna de muncă formată din patru zile
- De când se va aplica noua măsură
Angajații unui oraș din Europa vor lucra doar patru zile pe săptămână. Autoritățile au aprobat planul la ședința consiliului de săptămâna trecută, iar legea urmează să între în vigoare în următoarele două luni.
Orașul care trece la săptămâna de muncă formată din patru zile
Angajații din Wedel din districtul Pinneberg, din Germania, au parte de o surpriză. Ei vor putea începe weekendul de joi după-amiază.
Concret, orașul dorește să permită lucrătorilor săi să petreacă la serviciu doar patru zile pe săptămână, în loc de cinci cât era până acum. Aceasta este și prima localitate din Germania care introduce săptămâna de muncă formată din patru zile.
”Datorită acestui model, orașul Wedel este prima municipalitate din Germania care aduge noi modele în flexibilizarea muncii. În doar două-trei luni, dorim să permitem tuturor să lucreze o săptămână de patru zile. Fără nicio modificare a salariului. Săptămâna completă de lucru, fie că este de 20, 35 sau 41 de ore, va fi repartizată pe patru zile acolo unde este posibil și de dorit din motive de afaceri.”, a declarat managerul de resurse umane Jörg Amelung, printr-un un anunț postat pe site-ul orașului.
De când intră în vigoare măsura
Mai exact, autoritățile au aprobat planul la ședința consiliului încă din cursul săptămânii trecute. Toți cei aproximativ 430 de angajați ar putea beneficia de el.
„Presupunem că aproximativ 80% dintre angajați, dacă își exprimă o astfel de dorință, vor folosi modelul dezvoltat. În toată Germania vom pierde 1,3 milioane de angajați în sectorul public în următorii opt până la zece ani. Asta înseamnă că avem un număr mare de cerințe de personal. Și, în același timp, există cu aproximativ 30 la sută mai puțini potențiali solicitanți”, a spus purtătorul de cuvânt.