Organizaţia Mondială a Sănătăţii va declara stare de urgenţă la nivel internaţional în privinţa coronaviruslui
Publicat pe 30.01.2020 la 12:01 Actualizat pe 30.01.2020 la 12:18
Virusul ucigător din China este de neoprit. Coronavirusul o luat 170 de vieţi până la momentul actual, iar aproape 8.000 de persoane sunt infectate, virusul răspândindu-se cu repeziciune în 15 ţări de pe alte continente.
Virusul ucigător din China este de neoprit. Coronavirusul o luat 170 de vieţi până şa momentul actual, iar aproape 8.000 de persoane sunt infectate, virusul răspândindu se cu repeziciune în 15 ţări de pe alte continente.
În aceste situaţii, Organizaţia Monsială a Sănătăţii a atenţionat faptul că întreaga lume ar trebui să intre în stare de alertă, pentru a încerca stoparea virusului ucigător din China.
„Întreaga lume trebuie să acţioneze şi să se pregătească de eventuale noi cazuri, fie că vin din epicentrul epidemiei sau din altele care se formează între timp”, a spus Michael Ryan, şeful Programului de Urgenţe în domeniul sănătăţii al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Avertismentul şefului Programul de Urgenţe a fost făcut public după ce, Organizaţia Mondială a Sănătaţii va convoca joi, 30 ianuarie, comitetul de urgenţă pentru a lua o decizie în privinţa decretării sau nu a stării de urgenţă la nivel internaţional. Această decizie radicală vine în contextul în care coronavirusul s-a răspândit cu repeziciune în întreaga lume, oamenii murind pe capete zi de zi.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a precizat faptul că deşi aproape toate cazurile de coronavirus din în China, cazurile de transmitere cu uşurinţă de la om la om dn alte ţări, reprezintă o mare îngrijorare.
De altfel, există şi avantaje dacă starea de urgenţă internaţională va fi declanşată. Conform celor spuse de Michael Ryan, măsurile de stopare a răspândirii virusului ar fi mult mai facile şi mai bine coordonate, fiind măsuri luate de întreaga populaţie a planetei, în acelaşi timp.
După declanşarea virusul, oraşul Wuhan şi provincia Hubei au fost închise. Astfel, peste 50 de milioane de oameni se află practic în carantină.
Din păcate, singura regiune din China care nu contactase coronavirusul era Tibetul, însă, şi acolo a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul ucigător. De asemenea şi în Hong Kong şi Macao au fost raportate cazuri de îmbolnăvire.
Totodată, şi în Finlanda şi Emiratele Arabe Unite au fost confirmate primele cazuri de îmbolnăvire.