Pământul, lovit de cea mai mare furtună solară din istorie. Am putea rămâne fără curent luni de zile, iar comunicațiile ar putea fi distruse
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.10.2023 la 09:05
Actualizat pe 10.10.2023 la 09:05
Pământul a fost lovit cândva de o furtună solară extremă care, dacă ar avea loc în prezent, ar devasta civilizația umană. Cercetătorii estimează că fenomenul ar fi avut loc acum 14.300 de ani. Au ajuns la această concluzie comparând inelele a 140 de copaci îngropați pe malul unui râu francez.
- Cea mai mare furtună solară din istorie a lovit pământul
- Astăzi, fenmomenul ar produce o catastrofă
Potrivit independent.co.uk, oamenii de știință au reușit să pună cap la cap furtuna solară din inelele de copaci străvechi care au fost găsite în Alpii francezi și au arătat dovezi ale unei creșteri dramatice a nivelurilor de radiocarbon cu aproximativ 14.300 de ani în urmă. Acest vârf a fost rezultatul unei furtuni solare masive, cea mai mare găsită vreodată de oamenii de știință.
Pământul, lovit de cea mai mare furtună solară din istorie
Oamenii de știință au avertizat că, dacă un eveniment ca cel descris mai sus s-ar întâmpla astăzi, ar putea opri rețeaua electrică timp de luni de zile și ar putea distruge infrastructura pe care ne bazăm pentru comunicații.
Oamenii de știință sunt de părere că sunt necesare eforturi suplimentare pentru asigurarea că lumea este protejată de evenimente similare și, de asemenea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de fapt cum și ce ar putea declanșa un astfel de fenomen.
Nouă furtuni solare extreme au fost descoperite de oamenii de știință
Oamenii de știință au descoperit nouă furtuni solare extreme, sau Evenimente Miayake, care au avut loc în ultimii 15.000 de ani. Cel mai recent dintre ele s-a întâmplat în anii 993 d.Hr. și 774 d.Hr., dar cel nou găsit a fost de două ori mai puternic decât aceia.
Cercetătorii nu știu exact ce s-a întâmplat în timpul acelor Evenimente Miyake, iar studierea lor este dificilă, deoarece pot fi înțelese doar indirect. Acest lucru face dificil pentru oamenii de știință să știe cum și când s-ar putea întâmpla din nou, sau dacă este chiar posibil să le prezică.
„Măsurătorile instrumentale directe ale activității solare au început abia în secolul al XVII-lea, odată cu numărarea petelor solare. Astăzi, obținem și înregistrări detaliate folosind observatoare de la sol, sonde spațiale și sateliți.”, a spus Edouard Bard, profesor de climă și evoluție oceanică la Collège de France și CEREGE.
Citește și: Pericol de furtună solară! Ar putea fi ar provocată o „apocalipsă a internetului”