Papa Francisc cere anularea datoriilor țărilor sărace: "Este mai urgent ca niciodată"
Publicat pe 12.04.2020 la 19:18 Actualizat pe 12.04.2020 la 19:18
Tradiționalul mesaj "Urbi et Orbi" al Papei Francisc, cu ocazia sărbătorilor pascale cuprinde și o serie de sfaturi și cereri pentru Uniunea Europeană.
Tradiționalul mesaj "Urbi et Orbi" al Papei Francisc, cu ocazia sărbătorilor pascale cuprinde și o serie de sfaturi și cereri pentru Uniunea Europeană.
Dacă în fiecare an, Papa Francisc vorbea în fața zecilor de mii de credincioși care se adunau pentru a primi binecuvântarea, în acest an Suveranul Pontif și-a transmis mesajul în fața pieței Sfântului Petru, de această dată goală.
“Nu este o vreme a indiferenţei, pentru că întreaga lume suferă şi are nevoie să fie unită în faţa pandemiei", a spus papa.
De asemenea, Papa francisc a lăudat eforturile medicilor și a celor care lucrează în domeniile vitale. El și-a exprimat și compasiunea și susținerea pentru cei care nu au avut ocazia să îți ia rămas bun de la cei dragi, răpuși de coronavirus.
Mesajul de Paște al Papei Francisc
Mai mult, Suveranul Pontif consideră că guvernele și autoritățile ar trebuie să facă eforturi mai mari pentru a ajuta cetățenii să treacă mai repede peste criza pandemiei de COVID-19.
“Îi încurajez pe cei care au răspunderi politice să lucreze activ în favoarea binelui comun al cetăţenilor, furnizând mijloacele şi instrumentele necesare pentru a permite tuturor să ducă o viaţă demnă şi a favoriza, atunci când circumstanţele o vor permite, reluarea obişnuitelor activităţi de fiecare zi.", a fost parte din mesajul papei.
Totodată, Papa Francisc s-a arătat îngrijorat în ceea ce privește viitorul Europei, continent grav afectat de virusul ucigaș. Teama lui este ca rivalitățile sfârșite înainte de cel de-al Doilea Război Mondial să nu recapete noi proporții din cauza pandemiei.
“Dintre numeroasele regiuni ale lumii lovite de coronavirus, îndrept un gând special spre Europa. După al Doilea Război Mondial, acest iubit continent a putut să învie graţie unui concret spirit de solidaritate, care i-a permis să depăşească rivalităţile trecutului. Este mai urgent ca niciodată, mai ales în circumstanţele actuale, ca atare rivalităţi să nu prindă din nou vigoare, ci ca toţi să se recunoască drept parte a unei singure familii şi să se susţină reciproc. Astăzi, Uniunea Europeană are în faţă o provocare epocală, de care va depinde nu doar viitorul ei, dar şi al lumii întregi. Să nu se piardă ocazia de a da o ulterioară dovadă de solidaritate, făcând recurs chiar la soluţii inovatoare. Alternativa este doar egoismul intereselor particulare şi tentaţia unei întoarceri la trecut, cu riscul de a pune la grea încercare coexistenţa paşnică şi progresul următoarelor generaţii”, a mai afirmat Suveranul Pontif.
Papa a mai făcut un apel și la încetarea violenței, a producției de arme, dar și la adresa migranților și a celor greu încercați în lume.
“Nu acesta este timpul dezbinărilor. Cristos, pacea noastră, să-i lumineze pe cei care au responsabilităţi în conflicte, ca să aibă curajul de a adera la apelul privind o încetare a focului globală şi imediată în toate colţurile lumii. Nu acesta este timpul în care să se continue producţia şi traficul de arme, cheltuind capitaluri imense care ar trebui să fie folosite pentru îngrijirea persoanelor şi salvarea de vieţi omeneşti. (...)", a mai adăugat Papa Francisc.
Acesta a continuat: "Criza pe care o înfruntăm să nu ne facă să uităm de atâtea alte stări de urgenţă care poartă cu sine suferinţa multor persoane. (...) Să încălzească inimile atâtor persoane refugiate şi evacuate, din cauza războaielor, secetei şi foametei. Să dea protecţie atâtor migranţi şi refugiaţi, printre care sunt mulţi copii, care trăiesc în condiţii intolerabile.".