Patru sesizări au fost făcute la CCR pentru anularea prezidențialelor și repetarea primului tur, după ce au fost desecretizate documente CSAT
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.12.2024 la 14:11
Actualizat pe 05.12.2024 la 14:48
În cursul zilei de azi, după desecretizarea documentelor CSAT, au fost făcute mai multe sesizări la Curtea Constituțională, sesizări prin care este cerută anularea primului tur de scrutin de la alegerile prezidențiale și repetarea alegerilor.
- Noi detalii în cazul alegerilor prezidențiale
- Au fost făcute patru sesizări la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor
Potrivit antena3.ro, sesizările CCE au fost făcute de publicația Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
Patru sesizări au fost făcute la CCR pentru anularea prezidențialelor și repetarea primului tur
După ce președintele României a decis să desecretizeze documentele prezentate de serviciile de informații în ședința CSAT, documente ce au legătură cu campania lui Călin Georgescu, și care au scos la iveală rețeaua uriașă de conturi de TikTok care a fost activată cu 2 săptămâni înainte de alegeri, precum și finanțatorii și susținătorii lui Georgescu, patru sesizări au fost făcute la CCR pentru anularea prezidențialelor și repetarea primului tur.
Trei dintre sesizările la CCR arată astfel:
sesizări transmise către Curtea Constituțională arată în felul următor:
- „Stimați membri ai Curții Constituționale a României, Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006. Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept. Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale” - Calea Europeană;
- „Către Curtea Constituțională a României
Stimate domnule Marian ENACHE, președinte al Curții Constituționale a României. În numele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, fondat de fostul deținut politic Radu Ciuceanu, care a petrecut mai mult de 15 ani în pușcăriile comuniste pentru că s-a opus ocupației sovietice în România, având în vedere Comunicatul Administrației Prezidențiale din 04.12.2024 și documentele desecretizate din cadrul CSAT (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/comunicat-depresa1733327193), care pun în evidență interferența unei puteri străine în procesul electoral din țara noastră, în virtutea atribuțiilor conferite Curții prin art. 146 lit. f din Constituția României, vă solicităm analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior, în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial” - INST;
Parchetul general, anchetă pentru spălare de bani în cazul Georgescu
Parchetul General anchetează posibilele infracțiuni informatice și cere DIICOT să ancheze cazul Georgescu.
"În urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.
Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat.
Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.
De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016."