Pericolul din mâncare! O substanță chimică prezentă într-un aliment popular consumat la micul dejun poate provoca atacuri cardiace și accidente vasculare cerebrale
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 17.12.2025 la 09:09
Actualizat pe 17.12.2025 la 09:09
Aproape toți oamenii își încep ziua cu un mic dejun rapid și ușor, dar puțini știu că un ingredient comun din alimentele consumate dimineața poate fi periculos pentru sănătatea inimii. O substanță chimică prezentă în produsele de mic dejun poate crește semnificativ riscul de atacuri cardiace și accidente vasculare cerebrale.
- Avertisment urgent
- Substanța chimică din micul dejun care pune inima în pericol
Oamenii de știință au avertizat că o substanță chimică eliberată în timpul procesului de preparare a mai multor alimente ar putea crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale cu 60%.
O substanță chimică prezentă într-un aliment popular consumat la micul dejun poate provoca atacuri cardiace și accidente vasculare cerebrale
Denumită acrilamidă, această substanță se formează atunci când alimentele bogate în amidon, precum pâinea, cartofii și cafeaua, sunt încălzite, de exemplu în timpul coacerii, prăjirii și fripturii. Aceasta este abundentă în carbohidrații arși, precum pâinea prăjită, fiind declanșată de reacția dintre zaharurile naturale și căldură, care provoacă rumenirea.
Acrilamida se găsește și în alimentele create în timpul procesului de gătire industrială, cum ar fi alimentele ultra-procesate, precum și în țigări și unele produse cosmetice.
De ani de zile circulă îngrijorări cu privire la faptul că acrilamida din alimente poate declanșa reacții în organism care ar putea provoca cancer. În prezent, o echipă de experți spanioli a descoperit un alt risc posibil asociat consumului de acrilamidă: bolile cardiovasculare.
Cercetătorii au analizat zeci de studii realizate începând cu 2007, care au implicat peste 100.000 de persoane și au descoperit că un consum mai mare de acrilamidă era asociat atât cu un risc mai mare de a suferi de urgențe medicale cardiovasculare grave, precum atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, cât și cu decesul din cauza acestor afecțiuni.
Expunerea ridicată la acrilamidă prin alimentație crește riscul de deces cardiovascular cu o treime până la două treimi
Cercetătorii, provenind din mai multe universități și instituții medicale, au făcut referire la studii care au arătat că nivelurile extreme de acrilamidă erau asociate cu o creștere de 84% a riscului de deces cardiovascular la persoanele vulnerabile, cum ar fi cele expuse riscului de diabet de tip 2.
S-a afirmat că expunerea ridicată la acrilamidă prin alimentație crește riscul de deces cardiovascular cu o treime până la două treimi.
Ei au făcut referire și la un studiu chinez care a arătat că persoanele cu niveluri mai ridicate de expunere la acrilamidă aveau o șansă cu 47-67% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare în următorul deceniu.
În toate studiile, nivelul mediu de acrilamidă din alimentație a variat între 32,6 și 57 micrograme pe zi, rezultatele cardiovasculare mai slabe fiind observate la capătul mai „extrem” al scalei.
Conținutul de acrilamidă dintr-o felie medie de pâine prăjită este estimat la aproximativ 4,8 micrograme pe felie, iar acest nivel se dublează atunci când pâinea este arsă, a declarat pentru The Telegraph profesorul Oliver Jones, expert în chimie la Universitatea RMIT din Melbourne, notează dailymail.co.uk.
Oamenii de știință spanioli au afirmat că, deși nu este clar cum anume acrilamida afectează sănătatea cardiovasculară, testele de laborator au sugerat posibile mecanisme.
O teorie este că substanța induce acumularea de grăsime în țesuturile corpului, precum și creșterea inflamației, ceea ce ar putea contribui la apariția precursorilor problemelor cardiovasculare, cum ar fi obezitatea.
Citește și: Ce a pățit un bărbat care a băut 8 energizante pe zi. Medicii trag un semnal de alarmă



