Republica Moldova expulzează doi spioni deghizați în turiști. Au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de zece ani
Publicat pe 01.03.2023 la 23:45 Actualizat pe 01.03.2023 la 23:45
Serviciul de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS) a anunţat, de curând, că expulzează a doi turişti străini. Aceștia au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de zece ani pe teritoriul republicii. Motivul pentru care au primit acest titlu a fost dat în urma activităţi subversive.
- Republica Moldova expulzează doi spioni deghizați în turiști
- Au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de zece ani
Republica Moldova expulzează doi spioni deghizați în turiști. Aceștia erau antrenaţi pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare .
Republica Moldova expulzează doi spioni deghizați în turiști
De curând, Serviciul de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS) a anunţat că expulzează a doi turişti străini. Cei doi bărbați au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de zece ani pe acest teritoriu pentru activităţi subversive.
Mai mult decât atât, în cadrul unor măsuri contrainformative care au în vedere depistarea riscurilor la adresa securităţii naţionale, Serviciul de Informaţii şi de Securitate a identificat prezenţa pe teritoriul Republicii Moldova a doi cetăţeni străini. Autoritățile au anunțat că cei doi erau conectaţi la anumite centre subversive care nu făceau parte din țară.
Pentru a nu permite continuarea acestei activități, Serviciul de Informaţii şi de Securitate din Moldova, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Migraţie, a adoptat o măsură. În acest fel, ei i-au declarat pe cei doi drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani şi expulzarea lor. Astfel, acest lucru era în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor.
„Aceştia erau antrenaţi în activităţi de culegere de date şi informaţii pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situaţiei interne din ţară, cu provocarea schimbării prin violenţă a orânduirii constituţionale a Republicii Moldova. S-a stabilit că cei doi cetăţeni străini, deghizaţi în simpli turişti, erau coordonaţi din umbră de către un grup de persoane afiliat unei reţele conspirative de experţi în tehnologii politice şi inginerie socială de peste hotare.”, se menţionează în comunicatul Serviciului de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS).
Au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de zece ani
Cei doi au inițiat mai mute acțiuni de cercetare în locații care făceau parte din sedii guvernamentale. Tot ei ar fi participat activ la monitorizarea şi documentarea proceselor social-politice din Republica Moldova. Cei doi au creat acţiunilor de protest organizate.
"Cetăţeni străini au iniţiat un complex de acţiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locaţii în preajma unor sedii guvernamentale şi obiective de infrastructură critică.”, potrivit Serviciului de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS).
Pe 23 februarie, SIS a informat că împreună cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor investiga o reţea de agenţi care cuprinde și cetăţeni din Republicii Moldova.
Acțiunile Serviciului de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS), au venitimediat după ce preşedinta Maia Sandu a vorbit într-o conferinţă de presă despre un plan al Rusiei.
Săptămâna trecută, pe final, Rusia a transmis Republicii Moldova, Ucrainei şi tuturor aliaţilor din Occident ai Ucrainei, că va crea acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistri. Acesta va fi luat în considerare drept un atac asupra Rusiei.
Autorităţile de la Kiev și de la Chişină au dezminţit această informaţie. Ei au îndemnat populația să rămână calmă.
„Ministerul Apărării monitorizează toate evenimentele, acţiunile şi schimbările care au loc în regiune şi pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Menţionăm că, în prezent, nu există ameninţări directe la adresa securităţii militare a statului. Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorităţi de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menţinem pacea şi stabilitatea în republică, astfel încât cetăţenii noştri să fie în siguranţă.", a spus, vineri, ministerul apărării de la Chişinău, infirmând susținerile Kremlinului, potrivit cărora Ucraina ar pregăti o ofensivă în Transnistria.