Reușită în domeniul medical! Un bebeluș de 17 zile a suferit un transplant parțial de inimă. Care este starea de sănătate după doi ani
![Andreea Stancescu](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/andreea-stancescu-1667897915.jpg)
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 03.01.2024 la 19:33
Actualizat pe 03.01.2024 la 20:03
Un bebeluș de doar 17 zile a suferit un transplant parțial de inimă. El s-a născut cu o boală rară de inimă, iar șansele de supraviețuire erau minime. O echipă de medici au pornit un studiu important care a dat roade, iar copilul s-a vindecat miraculos.
- Reușită în domeniul medical! Un copil de 17 zile a suferit un transplant parțial de inimă
- Care este starea de sănătate după doi ani
Un copil în vârstă de 17 zile a suferit un transplant parțial de inimă. Micuțul a fost un candidat pentru un studiu revoluționar conduși de medicii specialiști de la Duke Health. Owen Monroe s-a născut cu o afecțiune cardiacă rară, iar părinții au decis ca intervenția să aibă loc.
Owen Monroe a fost operat la 17 zile
Owen Monroe s-a născut cu o afecțiune cardiacă rară, denumită truncus arteriosus, unde cele două artere principale ale inimii erau lipite. Deși nimeni nu credea că va depăși o săptămână de viață, părinții au decis să-l implice pe copil într-un studiu al specialiștilor de la Duke Health. Aceștia s-au temut pentru viața copilului, dar a devenit primul pacient care a suferit transplantul parțial de inimă, conform Adevărul.
Tatăl copilului a explicat că medicul Joseph Turek a preluat valvele arterei pulmonare și aortei de la o persoană donatoare și le-a implantat în inima fiului său. Operația făcută a avut ca scop că permită inimii să funcționeze la o capacitate maximă.
După intervenție, copilul a rămas sub supravegherea medicilor, astfel că se fac controale pentru a se observa felul în care corpul a reacționat. La distanță de un an, medicii de la Duke Health au anunțat că transplantul a fost un succes, iar tratamentul oferit a fost unul minim, odată cu trecerea timpului.
Când s-a externat, Owen Monroe primea 17 pastile pe zi, iar acum a rămas cu două pilule. Succesul este unul notabil, deoarece introducerea valvei cardiace se făcea cu valve neviabile. Acestea nu se dezvoltau odată cu copilul, astfel că, în urma intervenției, micuții care se nasc cu afecțiuni cardiace au șanse mai mari de supraviețuire.
Owen Monroe a ajuns la vârsta de doi ani
Copilul a ajuns la 21 de luni, iar viața sa a devenit normală în urma transplantului parțial pe care l-a primit. Coordonatorul studiului, medicul Joseph Turek, afirmă că procedura va avea un efect semnificativ pentru medicina pediatrică. Conform statisticilor, doar 20% dintre copiii sub un an primesc un transplant, astfel că o intervenție asemănătoare cu a lui Owen Monroe poate salva multe vieți. Transplantul parțial de inimă este o metodă inovativă care va schimba viața copiilor.