Șase criterii impuse de OMS pentru țările care iau în calcul ridicarea restricțiilor
Publicat pe 14.04.2020 la 11:04 Actualizat pe 14.04.2020 la 11:06
Organizația Mondială a Sănătății a stabilit șase criterii care trebuie urmate de țările care urmează să își ridice restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.
Organizația Mondială a Sănătății a stabilit șase criterii care trebuie urmate de țările care urmează să își ridice restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.
Șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat faptul că restricțiile impuse din cauza crizei provocate de coronavirus trebuie ridicate treptat, însă pentru țările care iau această decizie acesta a venit în ajutor cu câteva criterii ce ar trebui urmate în drumul de întoarcere spre o viață normală.
”Coborârea este mult mai lentă. Aceasta înseamnă că măsurile restrictive trebuie ridicate lent și controlat. Nu se poate întâmpla dintr-o dată", a declarat șeful OMS, conform observator.tv.
Drept urmare, șase criterii de stabilire a ridicării restricțiilor au fost realizate de OMS:
1. Transmiterea este controlată
2. Sistemul de sănătate are capacitatea de a testa, izola și trata fiecare caz în parte, precum și de a urmări fiecare contact
3. Riscurile aparițiilor unor focare sunt reduse la minimum în spații speciale precum unitățile sanitare sau casele de îngrijire medicală
4. Există măsuri de prevenție la locurile de muncă, școli și alte locuri esențiale pentru populație
5. Riscul apariției unor cazuri de COVID-19 din afara țării poate fi gestionat
6. Comunitățile sunt complet educate, angajate și împuternicite să se adapteze la noua normă.
De asemenea, șeful OMS a precizat faptul că fiecare țară trebuie să ia măsuri clare, dar sigure, pentru a stopa răspândirea de coronavirus, dar în același timp, pentru a nu pune situația socio-economică în pericol. În această situație, un vaccin este mai mult decât necesar pentru s opri coronavirusul, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus.