Şase lucuri comune ale teoriilor conspiraţiei, în vreme de coronavirus. Ce explicaţii oferă specialiştii
Publicat pe 30.08.2020 la 12:10 Actualizat pe 30.08.2020 la 12:29
După declanşarea pademiei de coronavirus, în toată lumea au apărut teorii ale conspiraţiei, care să deturneze existenţa virusului. Aceste teorii apar, cel mai mult, în mediul online, unde părerea oricui poate fi auzită.
- Şase lucuri comule ale teoriilor conspiraţiei.
- De ce lucruri ne sfătuiesc specialiştii să ne ferim.
Pentru a lupta împotriva acestor teorii ale conspiraţiei, Comisia Europeană și UNESCO au publicat informaţii cu ajutorul cărora oamenii le pot idendifica. Iată care sunt caracteristicile comunile, după care ne putem da seama că este vorba de o teorie a conspiraţiei:
1. Un presupus complot secret.
2. Un grup de conspiratori.
3. „Dovezi” care par să susțină teoria conspirației.
4. Ei sugerează în mod fals că nimic nu este întâmplător și că nu există coincidențe; nimic nu este așa cum apare și totul este conectat.
5. Împart lumea în bine şi rău.
6. Există oameni și grupuri cărora li se atribuie vina.
Specialiştii au explicat că, în cadrul teoriilor conspiraţiei, va exista mereu o explicaţie a evenimentelor care, în aparenţă, pare logică. Mai mult decât atât, întotdeauna există o suspiciune legată de beneficiile pe care le poate avea o anumită persoană sau un anumit grup.
Potrivit cercetătorilor, de cele mai multe ori, persoanele care dau naştere unor astfel de conspiraţii cred în ceea ce susţin. Însă există şi oameni care vor doar să manipuleze din diferite motive, cum ar fi cele politice sau financiare.
Un alt sfat al specialiştilor este să veficăm atent cine este autorul articolului conspiraţional. În cazul în care acesta este o persoană care are cunoştinţe în domeniu şi are dovezi clare, citeză studii ştiinţifice sau academice, nu avem de-a face cu o teorie a conspiraţiei.
Însă, dacă autorul este necunoscut sau anonim, se declară “expert”, fără a oferi vreo dovadă a calificării în domeniu, iar cercetările la care face referire, sau sursele citate nu sunt credibile, acestea sunt nişte semnale că ne confruntăm cu o teorie a conspiraţiei.