Şcoala din 1918, în timpul pandemiei de gripă spaniolă. Ce decizii au luat autorităţile de atunci, comparativ cu cele de acum
Publicat pe 20.08.2020 la 11:55 Actualizat pe 20.08.2020 la 11:55
Redeschiderea şcolilor este un subiect amplu dezbătut astăzi, în timpul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, nu este pentru prima dată în istorie când autorităţile au de luat o decizie grea privind condiţiile de desfăşurare ale cursurilor. În 1918, în timpul pandemiei de gripă spaniolă, discuţiile erau la fel de aprinse.
- Şcoala din 1918, în timpul pandemiei de gripă spaniolă.
- Deciziile pe care autorităţile de atunci le-au luat, în comparaţie cu cele din prezent.
În timpul pandemiei de gripă spaniolă au murit aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume. Atunci, ca şi acum, autorităţile au avut de luat decizii grele privind redeschiderea şcolilor.
În Statele Unite, doar trei şcoli au fost deschise – cele din New York, Chicago şi New Haven. Autorităţile din Chicago au fost de părere, la vremea aceea, că elevii ar fi mult mai în siguranţă la şcoală, decât să stea lângă adulţii infectaţi.
Aceştia erau supravegheaţi de asistente, iar accentul a fost pus pe igienă, şcolile fiind mult mai curate decât multe case ale locuitorilor. Cu toate acestea, rata absenteismului era mare, părinţilor fiindu-le frică să îşi trimită copiii la şcoală.
Potrivit unui document care datează din 1918, se punea accent pe asigurarea continuă de aer curat. Astfel, sălile de clasă erau supraîncălzite, încât ferestrele să fie deschise continuu.
În cadrul şcolilor deschise, elevii nu aveau voie să se adune în faţa instituţiilor, iar profesorii verificau copii, pentru ca cei care contactau gripa să fie imediat izolaţi. Autorităţile analizau condiţiile de acasă ale acestora, iar dacă nu se putea realiza izolarea la domiciliu, cei infectaţi erau internaţi în spital.
Potrivit studiilor, oraşele care au impus reguli de carantinare, izolare şi au interzis adunările publice, au avut cele mai bune rezultate.
Cu toate acestea, experţii în sănătate publică din zilele noastre, spun că pandemia de coronavirus diferă foarte mult de cea de gripă spaniolă. Doctorul Howard Markel, istoric și director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan, consideră că acum o decizie înţeleaptă ar fi aceea de închidere a şcolilor din SUA, care se află în topul deceselor de COVID-19, cu peste 175.000 de morți.
Bineînţeles, comparativ cu acum 100 de ani, un avantaj al vremurilor noastre îl reprezintă posibilitatea de a muta cursurile în mediul online.
Cât priveşte situaţia şcolilor din ţara noastră, există discuţii ample legate de cum se vor desfăşura cursurile. Există trei scenarii ale anului şcolar 2020-2021(roşu, galben şi verde), care se vor aplica în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus de pe teritoriul României.