Studiu belgian. Ce spun experții despre combaterea coronavirusului în România
Publicat pe 14.04.2020 la 09:01 Actualizat pe 14.04.2020 la 09:01
Experții de la Universitatea din Gent, Belgia, au realizat un studiu din care a reieșit un lucru cel puțin extraordinar și care ne-ar putea da o speranță în lupta împotriva coronavirusului.
Experții de la Universitatea din Gent, Belgia, au realizat un studiu din care a reieșit un lucru cel puțin extraordinar și care ne-ar putea da o speranță în lupta împotriva coronavirusului.
Conform profesorului Joris Delanghe, autorul studiului, statele est-europene, inclusiv România, ar beneficia în lupta împotriva coronavirusului de o genă care i-ar face mai puțin susceptibili la infecție. Însă, aceeași persoană spune că pe lângă genele bune de care beneficiem, trebuie să menținem măsurile de izolare luate de autorități.
”Am observat desigur că există o mare diferență între severitatea cu care se manifestă COVID-19 în unele state față de altele. Statele Europei de Est, de pildă, par să fi fost mai protejate. Inițial, s-a crezut că în Italia virusul a fost mult mai virulent, sau că a suferit mutații, dar aceste ipoteze nu s-au confirmat. Apoi ne-am gândit că diferențele genetice între diversele popoare europene ar putea să fie la baza acestui fenomen. Am prelucrat datele genetice din 35 de state diferite, odată cu datele privind prevalența și mortalitatea virusului. Descoperirea frapantă pe care am făcut-o a fost că în Estul Europei, polimorfismul de tip D al ACE1 e prezent la 60-65% din populație, în timp ce, în vestul Europei, e prezent la numai 50-55%. Așa am ajuns la concluzia că până la 40 % din prevalența și din mortalitatea COVID-19 se pot explica doar prin această variație genetică”, a declarat Joris Delanghe pentru Digi24.
Cu toate acestea, expertul belgian susține că doar genele bune nu ne pot salva din lupta pe care o ducem cu virusul invizibil și invincibil.
”Est-europenii sunt puțin mai norocoși decât ceilalți pentru că nu sunt la fel de afectați, dar în fiecare țară există persoane care sunt în categoria de risc, fără discuție. În România procentul genelor respective este de 65,5%, deci e destul de ridicat”, a mai spus omul de știință.
Cât despre măsurile de izolare și restricție, belgianul susține că acestea sunt de un real ajutor în această luptă.
”Virusul nu a fost învins încă, așa că nu este momentul să slăbim strânsoarea”, a încheiat Joris Delanghe.