Studiu: Cât ar mai putea dura epidemia de coronavirus, dar și distanțarea socială. Experții avertizează
Publicat pe 15.04.2020 la 11:28 Actualizat pe 15.04.2020 la 11:28
Un nou studiu arată faptul că infecțiile cu noul coronavirus ar putea reizbuni după ce țările afectate de COVID-19 ar renunța la izolarea socială, impusă acum.
Un nou studiu arată faptul că infecțiile cu noul coronavirus ar putea reizbuni după ce țările afectate de COVID-19 ar renunța la izolarea socială, impusă acum.
Conform spuselor specialiștilor, șansele ca spitalele să fie depășite de situație după revenirea la viața normală sunt extrem de mari.
Prin urmare, conform unui model matematic al Şcolii de Sănătate Publică 'T.H. Chan' din cadrul Universităţii Harvard, la nivelul mai multor țări ar putea fi necesară prelungirea sau reintroducerea restricţiilor în următorii doi ani.
”Chiar şi în cazul unei aparente eliminări, monitorizarea trebuie continuată, deoarece recrudescenţa contaminării este posibilă chiar până în 2024”, se arată într-un studiu realizat de experții de peste hotare.
Marc Lipsitch, unul din conducătorii studiului de la Harvard, este e părerea că sfârșitul pandemiei la vară nu este în concordanţă cu ceea ce se știe până în acest moment. Cercetătorul face referire la faptul că nimeni nu știe dacă pacienții infectați și vindecați devin complet imuni la coronavirus sau cât timp durează imunitatea.
Având în vedere întrebările fără răspuns care există pe tema coronavirusului, cercetătorii au estimat diferite perioade ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale. Din păcate, toate simulările realizate de specialiști, cu sau fără alte perioade de izolare, arată faptul că numărul cazurilor de infectare va crește după ridicarea restricțiilor.
De asemenea, conform acestora, cel mai negru scenariu ar fi acela ca un nou val foarte mare de îmbolnăviri ar urma la iarnă.