Studiu: În ce condiții și de câte ori putem refolosi masca de protecție: “Veste bună pentru portofel și planetă”
Publicat pe 16.11.2020 la 15:58 Actualizat pe 16.11.2020 la 16:23
Măștile chirurgicale sunt o mare necesitate în zilele noastre, din cauza pandemiei de coronavirus, devenind accesorul fără de care nu mai putem ieşi din casă. Însă, exită oameni care nu își permit să le achiziționeze.Un studiu din Franța ne arată cum pot fi refolosite, dacă sunt spălate în anumite condiţii.
- Noul studiu francez ne arată cum putem refolosi măștile corect
- De câte ori putem refolosi masca chirurgicală
Măștile chirurgicale sunt o mare necesitate în zilele noastre, din cauza pandemiei de Coronavirus, devenind accesorul fără de care nu mai putem ieşi din casă. Însă, exită oameni care nu își permit să le achiziționeze. Un studiu din Franța ne arată cum pot fi refolosite, dacă sunt spălate în anumite condiţii.
Schimbarea măștilor la fiecare patru ore poate fi costisitoare, deci următoarea știre este o veste bună. Un studiu al Asociației Franceze a Consumatorilor a constatat că măștile pot fi spălate și refolosite de până la 10 ori.
Asociația a testat trei măști „de unică folosință” achiziționate de la supermarketuri și a constatat că pot rezista la spălare, uscare și călcare la 60 de grade Celsius de 10 ori, înainte de a-și pierde capacitatea de filtrare.
Franck Attia de la UFC-Que Choisir a declarat că: „Chiar dacă costul măștilor a fost pe o pantă descendentă de la începutul pandemiei, este încă mult mai mare decât prețul normal de dinaintea acestei uriașe crize de sănătate. În ciuda acestei scăderi a prețului, este încă un cost considerabil. Vă reamintesc că măștile chirurgicale ar trebui utilizate cel mult patru ore. Imaginați-vă costul pentru o gospodărie cu mai mulți copii. Din punct de vedere economic, putem face economii substanțiale dacă ne refolosim masca de aproximativ 10 ori”.
Încă din primăvară, medicii din întreaga lume au declarat că măștile pot fi refolosite, dar acest lucru nu este neapărat recomandat fără teste în acest domeniu.
Pe lângă faptul că economisești bani în acest fel, este bine și pentru mediu, deoarece conțin diferite materiale, care le fac dificil de reciclat. Dar după noile studii franceze, mai puține măști vor ajunge în coșul de gunoi. Asigurați-vă că utilizați detergent și apoi uscați într-un uscător. Aceasta este singura modalitate de a filtra particulele din aer.