Studiu internațional. Ce spun cercetătorii despre percepția românilor asupra pandemiei de COVID-19
Publicat pe 01.05.2020 la 10:28 Actualizat pe 01.05.2020 la 10:28
Un nou studiu a fost realizat pe tema pandemiei de coronavirus ce a pus stăpânire pe întreg globul.
Un nou studiu a fost realizat pe tema pandemiei de coronavirus ce a pus stăpânire pe întreg globul.
Specialiștii de la Harvard, Oxford, Princeton, Cambridge şi MIT au realizat un studiu internațional pe tema percepției oamenilor asupra pandemiei de COVID-19. România și Cehia se află la poli opuși.
Conform specialiștilor, criza provocată de coronavirus i-a făcut pe români să fie cei mai speriați oameni din lume de acest virus ucigaș.
Conform Libertatea, Jon Jachimowicz, asistent universitar la Harvard Business School, spune că studiu a fost realizat pe 100.000 de persoane, dintre care în proporţii covârşitoare, oamenii sunt de acord cu măsurile impuse de autorități pentru a preveni răspândirea virusului ucigaș din China. Însă, majoritatea persoanelor care au participat la studiu, sunt de părere că cei din jur nu respectă măsurile impuse de autorități, fapt care duce la răspândirea coronavirusului în societate.
Acest lucru face ca oamenii să devină tot mai stresați de faptul că nu se face tot ce este posibil pentru combaterea răspândirii virusului. Printre cei mai afectați de răspândirea virusului, conform studiului, se numără românii, care deși declară că respectă toate regulile, cred că cei din jur nu o fac. Acest lucru provocându-le depresii, probleme cu somnul și probleme de concentrare.
“Cu cât sunt mai mari percepţiile greşite, cu atât cred mai puţin oamenii că celor din jur le pasă de măsuri şi cu atât sunt mai îngrijoraţi cu privire la sănătatea lor şi a familiei, iar asta este o problemă pentru sănătatea noastră psihică. Întrebaţi în ce măsură cred că reacţia publică a fost insuficientă pentru limitarea răspândirii virusului, românii s-au situat pe locul 3 în lume, după India şi Republica Dominicană. La polul opus, cei mai relaxaţi au fost chinezii, cehii, filipinezii şi sud-coreeni”, a declarat Jon Jachimowicz.
De asemenea, cei 14 oameni de știință care au participat la acest studiu au realizat un sondaj internațional pentru a descoperi cum percep oamenii din lumea întreagă măsurile luate de autorități.
”Cetăţeni din toate ţările lumii înţeleg importanţa acestor măsuri. Există un larg consens public. Dacă întrebăm oamenii despre măsurile care au trebuit să fie luate pentru a opri răspândirea acestei boli, o majoritate uriaşă a oamenilor este în favoarea lor. Dacă te uiţi la datele cu privire la susţinerea interzicerii adunărilor publice de orice fel, peste 90% din oameni spun că asta e important, dar dacă îi întrebi câţi dintre compatrioţii lor sunt de acord cu asta, procentajul scade cu 15%”, a mai declarat Jon Jachimowicz, asistent universitar la Harvard Business School.