Suedia, prima țară care ar putea deveni fără bani cash: ,,Oamenii nu vor să atingă monede și bancnote"
Publicat pe 14.09.2020 la 13:47 Actualizat pe 14.09.2020 la 13:47
Suedia ar putea deveni prima țară fară bani cash, în condițiile în care noul coronavirus a făcut ca plățile cash să nu mai fie valabile în unele state. Astfel Suedia ar putea ajunge prima țară în care banii reali se vor transforma in istorie.
- Suedia, prima țară în care plățile cash ar putea deveni istorie
- Lipsa de numerar ar putea deveni un risc
- Un viitor îngrijorător pentru suedezi, spune Ștefan Ingves
Guvernatorul Riksbank, cunoscut sub numele de Ștefan Ingves, a remarcat că unii tineri suedezi ,,nu au habar" cum arata banii reali. Acesta spune că poate deveni un viitor îngrijorător pentru el și alții, precizând că parlamentarii ar fi trebuit să intervină cât mai curând înainte de a fi prea tărziu. Nu a fost mereu evident că lipsa de numerar ar putea deveni un risc, spune el.
“Dacă luminile se sting, trebuie să avem suficient numerar fizic în țară încât să putem reveni la utilizarea banilor fizici dacă există o problemă serioasă”, spune Ingves.
Lipsa de numerar este o problemă majoră pentru Suedia, ea aflandu-se în mijlocul unei pandemii care face din contactul cu numerarul un risc de sănătate, devenind mai puțîn popular că niciodată. Metoda de plată preferată de suedezi în aceste zile este fără contact, adică cu cardul, pentru o siguranță maximă a sănătății. O bancă suedeză, pe nume Klarna AB, estimează că 73% din plățile efectuate cu cardul de către clienții săi sunt acum fără contact, în creștere de la 63% înainte de pandemie, ceea ce înseamnă că oamenii prefera să nu mai folosească bani cash pentru siguranța lor.
Într-un discurs recent, Guvernatorul Suediei spune că: ,,“Avem nevoie de o definiție a cursului adecvat erei digitale” adăugând că ar mai fi nevoie să elaboreze o legislație de impunere a băncilor și companiilor, care ,,să mențînă o capacitate minimă” de gestionare a banilor lichizi" Suedia are aproximativ 1% din produsul intern brut, adică mai putini bani în circulație decât oriunde în lume, conform celor mai recente date. Procentul este de 8% în SUA și peste 10% în euro.