Suedia schimbă strategia! Autoritățile au anunțat măsuri stricte în lupta cu COVID-19: „Nu organizaţi mese, nici sărbători. Anulaţi-le!”
Publicat pe 16.11.2020 la 20:06 Actualizat pe 16.11.2020 la 20:11
Țara care până acum a surprins cu atitudinea relaxată cu privire la măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și-a schimbat radical abordarea. Luni, autoritățile din Suedia au anunțat că limitează reuniunile publice la maxim opt persoane, din cauza creşterii numărului de noi infectări.
- Suedia schimbă strategia!
- Autoritățile au anunțat măsuri stricte în lupta cu COVID-19
Autoritățile suedeze au impus măsuri stricte în lupta cu COVID-19, aceasta fiind o premieră de la începutul pandemiei, informează AFP, citată de Agerpres.
Dacă până acum limita de persoane pentru adunări publice era fixată la 50-300 de persoane în funcţie de caz, începând din 24 noiembrie se va reduce la opt timp de o lună. Premierul suedez Stefan Lofven a subliniat că măsura a fost necesară pentru micșora numărul de infectări.
De la recomandări la reguli stricte
În ultimele luni, Suedia a urmat un model foarte diferit de cel adoptat în majoritatea statelor europene, pentru combaterea răspândirii virusului. Noua decizie este una neașteptată din partea autorităților suedeze, care până acum nu au impus măsuri aspre.
Țara scandinavă a adoptat o strategie sanitară fără port de mască, fără carantină sau închiderea magazinelor. În schimb, autoritățile au îndemnat populaţia să-şi limiteze contactele şi să lucreze în telemuncă pe cât posibil.
Potrivit noii măsuri, restaurantele şi barurile vor putea primi mai mult de opt persoane, dar nu la aceeaşi masă.
Alte măsuri impuse
Săptămâna trecută, guvernul suedez a anunţat interzicerea vânzării de alcool după orele 22:00, până în februarie. De asemenea, vizitele la căminele de bătrâni din Stockholm şi Goteborg (puternic afectate în timpul primului val al pandemiei) sunt din nou interzise.
Vinerea trecută, în Suedia au fost anunţate aproape 6.000 de cazuri de noi infectări şi 42 de decese, ajungându-se la un total de peste 177.000 de contaminări şi 6.164 de morţi.