Părinţii nu au mai rezistat şi au luat măsuri! Ce a păţit o tânără după ce a stat 13 ore cu ochii în telefon

Părinţii nu au mai rezistat şi au luat măsuri! Ce a păţit o tânără după ce a stat 13 ore cu ochii în telefon © Sursă Pexels

Telefonul a devenit de mult timp un obiect de care nu ne mai putem lipsi. Creează dependenţă, iar cei mai afectaţi sunt tinerii. Din păcate, de cele mai multe ori aceştia nu realizează cât de mult îi pot orele petrecute zilnic în faţa ecranului. Şi nu sunt deloc puţine! În Coreea de Sud, autorităţile au construit centre speciale de dezintoxicare digitală, în care, prin terapie, tinerii învaţă să se detaşeze de spaţiul virtual şi să comunice direct cu ceilalţi, faţă în faţă.

Un caz în acest sens este Yoo Chae-Rin, o adolescentă în vârstă de 16 ani, care este dependentă de telefon. Tânăra a ajuns într-un centru de detoxificare digitală după ce a stat încontinuu timp de 13 ore cu ochii în ecran. Centrul a adunat deja o mulţime de adolescenţi care riscă să ajungă la boli precum depresia sau anxietatea.

Yoo Soon Duk, directorul unui centru de dezintoxicare, declară că iniţial tinerii nu sunt foarte receptivi, obişnuiţi să aibă acces permanent la telefon. "În prima zi petrecută în tabără, copiii au priviri chinuite. Spun că vor să meargă acasă, că nu le place aici, că nu ştiu ce caută aici. Dar asta se întâmplă doar în primele două zile", a povestit acesta.

Părinţii s-au arătat foarte încântaţi de aceste centre, deorece în acest fel speră să îşi ajute copiii şi, în acelaşi timp, să revină la relaţii mai bune cu aceştia. Conform spuselor părinţilor, tinerii au dezvoltat un comportament mult mai agresiv din cauza excesului de tehnologie, deseori ajungându-se la certuri.

Specialiştii spun că această problemă trebuie tratată cu seriozitate, pentru că are efecte majore asupra sănătăţii copiilor lăsaţi prea mult cu telefonul în mână. "Simptomele slăbirii lobului frontal sunt depresia şi anxietatea. Ne controlăm tot mai greu impulsurile sau furia. Scade şi abilitatea de a trece peste probleme", a declarat Lee Jae Won, psihiatru.

În Coreea de Sud, ţară în care 98% dintre adolescenţi folosesc gadgeturi, taberele care ajută la vindecarea dependenţei de telefon sunt gratuite. Potrivit unui studiu, la noi în ţară copiii stau, în medie, peste două ore pe zi cu ochii într-un smartphone.


facebook whatsapp twitter pinterest