Țara care nu va mai permite plățile cu cardul. De ce s-a luat această decizie. Este destinația preferată de vacanță a românilor
Publicat pe 01.08.2023 la 18:38 Actualizat pe 01.08.2023 la 18:38
Vești proaste pentru milioane de persoane! Există o țară în lume unde plata cu cardul va fi restricționată. Ce nu se va mai putea achita prin această metodă și despre ce țară este vorba.
- Țara care restricționează plățile cu cardul
- Ce nu se va mai putea achita prin această metodă
Noua veste ii sperie pe turistii romani! Mai exact, Autoritatea de Supraveghere Bancară din Turcia (BDDK) nu mai permite plata în rate cu cardul pentru călătoriile în străinătate, precum zborurile cu avionul, comisioanele agenţiilor de călătorie şi cazare, decizie care dă o lovitură tur-operatorilor.
Țara care restricționează plățile cu cardul
Mai mult decât atât, această măsură, care potrivit analiştilor este destinată limitării ieşirilor de valută, este una din cele două decizii anunţate luni seara de BDDK. Cu aceasta se vrea întărirea stabilităţii financiare.
Totodată, tur-operatorii susțin că în ultimii ani au fost loviţi de o criză a costului vieţii şi de deprecierea lirei, în urma căreia s-a pierdut jumătate din valoare în raport cu dolarul de la finele lui 2021. Astfel, călătorii utilizează în mod frecvent cardurile de credit pentru-şi finanţa călătoriile.
"Aproape toţi clienţii mei plătesc în rate. Numărul de persoane care pot plăti această sumă dintr-o dată este foarte mic.", spune Cem Polatoglu, purtător de cuvânt la Tour Operators Platform.
Și asta nu este tot. Cem Polatoglu, purtător de cuvânt la Tour Operators Platform, a precizat că o călătorie medie pentru două persoane costă 50.000 de lire, mai exact 1.850 de dolari).
"Logica din spatele deciziei este acea că 'cetăţenii nu ar trebui să meargă în străinătate şi să cheltuie valută.", a mai adus aminte Cem Polatoglu.
Tot Cem Polatoglu a precizat că sectorul călătoriilor în străinătate este afectat şi de dificultăţile din ce în ce mai mari cu care se confruntă turcii în obţinerea vizelor turistice.
Nu în ultimul rând, purtător de cuvânt la Tour Operators Platform, a estimat că va avea loc o scădere semnificativă a numărului celor care vor pleca în străinătate, după ce în prima jumătate a anului cheltuielile făcute de cetăţenii turci peste hotare au crescut cu 84% până la 3,17 miliarde de dolari. Așadar, astfel de cheltuieli au fost facilitate de plăţile cu cardul.
Ce nu se va mai putea achita prin această metodă
Se pare că această decizie de limitate a plăţilor cu cardul a avut un impact şi asupra cotaţiei acţiunilor companiilor aeriene, titlurile Turkish Airlines înregistrând un declin de 1,3%, iar acţiunile Pegasus au scăzut cu 2,3%. Cu toate acestea, principalul indice al bursei de la Istanbul, BIST-100, a înregistrat o scădere de 0,4%.
Pe lângă cele menționate, tot în cursul serii de luni, BDDK a anunţat că a decis să majoreze ponderea riscurilor avute în vedere la calcularea ratelor de adecvare a capitalului pentru creditele de consum, cardurile de credit personale şi creditele pentru achiziţionarea de vehicule.
Așadar, în ultimul timp, autorităţile din Turcia au luat mai multe măsuri destinate contracarării inflaţiei ridicate şi reducerii cererii interne, în timp ce banca centrală a majorat dobânda de referinţă cu 900 de puncte de bază în ultimele două luni, pe lângă alte măsuri de înăsprire a politicii monetare.
CITEȘTE ȘI: De acum poți plăti cu palma! Nu mai ai nevoie de niciun card. Sistemul a fost implementat de Amazon